U Brčevcu nema bojazni za budućnost vatrogastva

0
Komunalac add

Dobrovoljno vatrogasno društvo Brčevec je održalo 83. izvještajnu skupštinu u prepunom društvenom domu na kojoj je bio nazočan 31 član te brojni gosti. Ispred Grada Vrbovca skupštini je nazočio potpredsjednik Gradskog vijeća Grada Vrbovca Stjepan Tvorić, predsjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije i Vatrogasne zajednice Grada Vrbovca Slavko Povrlišek, tajnica Ines Gregurić, ispred Zagrebačke županije pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i fondove Europske unije Damir Fašaić, predsjednik Mjesnog odbora Brčevec Mario Baček, predsjednik vrbovečkih vatrogasnih veterana Matija Vuljanković, predstavnici DVD-ova: Celine, Gaj, Lonjica, Luka, Lukovo, Peskovec, Pirakovec, PIK Vrbovec, Vrbovec, Poljanski Lug, Poljana, Preseka, Prilesje, Rakovec i Žunci te predsjednik Ogranka umirovljenika Brčevec Josip Košak i predstavnici Izvorne folklorne skupine Brčevec.

Radno predsjedništvo su činili predsjednica Alojzija Tvorić Kučko, Renata Sesvečanec, Goran Baček i Filip Košak. Izvješće o radu za 2022. godinu podnijela je predsjednica DVD-a Brčevec Alojzija Tvorić Kučko.

DVD Brčevec je unatoč epidemiološkom početku godine, bio jako aktivan na svim područjima djelovanja od edukacije članstva, sudjelovanja na raznim intervencijama pa do sudjelovanja na vatrogasnim natjecanjima. U protekloj godini održano je 15 sjednica Upravnog odbora, predstavnici su redovito sudjelovali na svim sjednicama Predsjedništva VZG-a Vrbovca. U društvu je nakon provedenih liječničkih pregleda bilo 16 operativnih vatrogasca. Za vatrogasca I. klase položili su: Darko Kučko, Valentina Čikan Penđak, Daniel Šalamun, Filip Košak i Ivan Šmida, za vatrogasnog dočasnika: Alojzija Tvorić Kučko i vatrogasnog dočasnika I. klase: Renata Sesvečanec. Na dodatnim, specijalnim edukacijama, za specijalnost za zaštitu dišnih organa osposobljeno je dvoje vatrogasaca i to Daniel Šalamun i Zoran Osjak koji su svoja uvjerenja primili na Skupštini, dok su se o rukovanju opasnim tvarima educirali u sklopu projekta e-HVZ-a Kristijan Košak i Alojzija Tvorić Kučko – rekla je Tvorić Kučko.

Istaknula je da su ostvarena dva veća projekta nabave opreme sredstvima Zagrebačke županije te su tako kupljena dva izolacijska aparata Dreger s pripadajućom opremom te šest intervencijskih odjela, također s pripadajućom opremom u vrijednosti od 45 tisuća kuna. – Grad Vrbovec nam je donirao sredstva za rad djece u iznosu od 5 tisuća kuna, a VZG Vrbovec osigurala nam je trenirke (hlače) za djecu kao i radne uniforme za mladež koja je sudjelovala na županijskom natjecanju. U rujnu i listopadu 2022. godine održane su donatorske večeri u suradnji s tvrtkom Event 24, gdje su nam posebno svojim prisustvom pomogli neoperativni članovi DVD-a, Udruga umirovljenika – Ogranak Brčevec te ponajviše članovi IFS-a Brčevec te nam omogućili dobivanje 4 tisuće kuna – dodala je.

Društvo sudjeluje na važnim projektima od lokalnog interesa, a u 2022. godini bilo je nazočno na dvije dislokacije i to na sanaciji posljedica nevremena u Čazmi s dva člana te s jednim članom u Hrvatskoj Kostajnici za vrijeme poplave. U djelovanju je bila posvećena pozornost i vatrogasnim vježbama pa su tako u Vatrogasnoj vježbi „Brčevec 2022.” sudjelovali i DVD-ovi iz Prilesja, Poljanskog Luga i Poljane. Vatrogasci su bili nazočni u obilježavanju Dana sv. Florijana te na hodočašću u marijansko svetište u Mariji Bistrici. Na prijedlog VZ-a Zagrebačke županije ekipa djece sudjelovala je na vatrogasnoj pokaznoj vježbi u Državnoj vatrogasnoj školi u Zagrebu u sklopu obilježavanje blagdana sv. Florijana. Društvo je bilo nazočno na svečanoj sjednici obilježavanja 140. godišnjice DVD-a Vrbovec, kao i na obilježavanju 90-te obljetnice osnutka DVD-a Rakovec i 100 godina vatrogastva na području Rakovca. Nadalje, pet je članova sudjelovao na osiguranju međunarodne biciklističke utrke Cro–Race, a tri su člana sudjelovala na vatrogasnoj vježbi Vatrogasne zajednice Grada Vrbovca.

DVD Brčevec bio je i domaćin vježbe – edukacije za tehničke intervencije. – U našoj je organizaciji održana i posljednja od sjednica Zapovjedništva VZ-a Grada Vrbovca. Veliku smo pažnju nastavili posvećivati radu djece i mladeži te smo s po jednom muškom ekipom sudjelovali na županijskom natjecanju u Brckovljanima s voditeljicama Renatom Sesvečanec i Gordanom Delač. Sudjelovali smo i na sljedećim vatrogasnim kupovima i to u: Dubravi, Rugvici, Križevcima i Zaprešiću s ekipom djece. S muškom smo B ekipom sudjelovali na kupu u Zaprešiću – poručila je.

Društvo je u suradnji s MO Brčevec 15. kolovoza 2022. organiziralo Malonogometni memorijalni turnir „Igor Kluković 2022.“. Sudjelovali smo i na manifestaciji Kaj su jeli naši stari u suradnji s DVD-om Poljana. S istim smo DVD-om održali vatrogasnu vježbu kojom smo upriličili obilježavanje Dana škole Osnovne škole Marije Jurić Zagorke u Područnoj školi Poljana (s četiri vatrogasca), gdje su članovi prikazali gašenje požara. Obilježena je 82. godišnjica postojanja DVD-a Brčevec 26. listopada 2022. godine te smo tom prigodom održali i pokaznu vježbu djece uz prisustvo predstavnika drugih društava, zajednice i sponzora te društava i organizacija koje djeluju u našem mjestu te istaknutih članova i pojedinaca pa smo im tom prilikom prigodno zahvalili zahvalnicama i priznanjima. Obnovili smo tradiciju darivanja djece za Sv. Nikolu u suradnji s MO Brčevec te IFS-om Brčevec te ujedno i prisustvovali obilježavanju 40 godina uspješnoga rada IFS-a Brčevec – zaključila je Tvorić Kučko.

Zapovjednik Kristijan Košak je iznio svoje izvješće u kojem je naglasio koje je intervencije društvo imalo prošle godine. – Društvo je imalo sljedeće intervencije tijekom prošle godine: požari na otvorenom – 9 (livade, šikare, smeće, pruga, bale, trava uz cestu i slično); požari na kući (4), od toga 3 dimnjaka; ispumpavanja (2); dislokacije u Čazmi i Hrvatskoj Kostajnici (2); izvid (1):ispiranja (2); zbrinjavanje životinja (1). Ostale operativne aktivnosti, ima ih 16: ispiranje (1); ispumpavanje vode po dogovoru (6); vježbe (2); osiguranje sportskog događaj (1)  te ostale aktivnosti (6). Inače DVD Brčevec je u protekloj godini bio drugi po broju izlazaka na intervencije iza DVD-a Vrbovec – istaknuo je Košak.

Financijsko izvješće je podnio Darko Kučko, a izvješće Nadzornog odbora podnijela je Valentina Čikan Penđak. Plan rada i financijski plan za 2023. godinu iznijela je u ime Upravnoga odbora tajnica Renata Sesvečanec. Sva su izvješća i planovi bili jednoglasno prihvaćeni.

U članstvo su primljena sljedeća djeca i mladež: Lorena Jelić, Leonarda Jelić, Mateo Jelić, Tin Peternac, Antonija Peternac, David Osjak, Luka Petrak te Marcela Klarić te odrasli:Marija Osjak, Nikolina Jelić, Marko Jelić te Ivan Tolić.

Priznanja su podijelili predsjednik Slavko Povrlišek i zamjenik predsjednice DVD-a Brčevec Goran Baček. Priznanja za 10 godina primili su: Leon Sesvečanec, Hrvoje Žitnjak i Stjepan Lacković, za 20 godina Ema Kluković i Ivan Šmida, za 30 godina: Kristina Gašparić, Sandra Budiselić, Valentino Tomašić Kažek te operativke Renata Sesvečanec i Gordana Delač. Za pola stoljeća rada u DVD-u Brčevec priznanje je dodijeljeno Zdenku Kralju. Posebno je svečano bilo uručivanje priznanja Veroniki Sesvečanec koja je primila priznanje za vatrogasnu veteranku. Veronika Sesvečanec je bila prva žena na predsjedničkoj dužnosti DVD-a Brčevec, voditeljica djece i mladeži te odraslih ekipa na brojnim natjecanjima i kupovima (na državnoj razini), suosnivačica brojnih kupova, prva hrvatska vatrogasna sutkinja, sudionica međunarodne vatrogasne olimpijade, osnivačica kampa za mlade u Fažani, prva je veteranka u VZG-u Vrbovec… Njezino ime je nezaobilazno u razvoju vatrogastvu ne samo u Brčevcu, nego i u VZG-u Vrbovec.

U pozdravnim govorima gostiju Slavka Povrlišeka, Stjepana Tvorića, Damira Fašaića, Matije Vuljankovića, Josipa Košaka te prisutnih predstavnika DVD-ova bile su naglašene čestitke nagrađenima, na mnogim društvenim aktivnostima u protekloj godini, uključivanju sve većeg broja mladeži i novih članova u rad društva te izražena velika zahvala na svemu što je učinila u razvoju vrbovečkog vatrogastva Veroniki Sesvečanec. DVD Brčevec ne treba strepiti za svoju budućnost jer je sve veći broj djece i mladeži uključen u rad društva. Nema nikakve dvojbe da je to i nasljeđe rada Veronike Sesvečanec, kao i prijašnjih Uprava te sadašnjeg rukovodstva u kojem se nalaze vatrogastkinje na čelu sa sadašnjom predsjednicom Alojzijom Tvorić Kučko. Upravo su ženski kreativni čimbenici jedan od zaštitnih znakova u djelovanju DVD-a Brčevec i jedinstveni u VZG-u Vrbovec. Poslije vrlo uspjele i decentno održane Skupštine, druženje članova DVD-a Brčevec i gostiju je nastavljeno uz prigodni domjenak, veselo druženje uz visoku razinu domaćinske druželjubivosti, kao i uz ritmičko-plesne korake plesnih parova.

Zdenko Brezarić

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime