U 2019. godini 14 posto više dolazaka i 12 posto više noćenja u Zagrebačkoj županiji

0
Komunalac add

U Zagrebačkoj županiji se nastavlja višegodišnji trend rasta turističkih pokazatelja. Prema podacima e-Visitora Zagrebačka županija je u 2019. godini zabilježila 139.720 turističkih dolazaka, što je za 14 posto više nego tijekom 2018. godine, a porastao je i broj noćenja za 12 posto.

I prošle godine Zagrebačku županiju su posebice posjećivali strani gosti, a najviše ih je bilo iz Kine i Južne Koreje, a zatim tradicionalno iz Njemačke, Italije, Nizozemske, Francuske i SAD-a.
Najposjećeniji gradovi bili su Velika Gorica, Samobor i Jastrebarsko. U županijskom proračunu za 2020. godinu za turizam osigurano 7,3 milijuna kuna. Tako će i ove godine biti raspisan natječaj za obnovu i opremanje smještajnih jedinica, te njihovih pratećih sadržaja s ciljem povećanja standarda i kvalitete poput bazena, wellnesa, zabavnih parkova itd. Također, za gradove i općine raspisat će se javni poziv za sufinanciranje izgradnje, rekonstrukcije i uređenja javne turističke infrastrukture kao i uređenja okoliša objekata javne turističke infrastrukture, a novost je i postavljanje znakova dobrodošlice na državnim i županijskim cestama.

U 2020. godini kreće i naplata turističkih pristojbi prema novom Zakonu koje se u Zagrebačkoj županiji kreću, ovisno o pojedinom gradu i općini, od 7 do 12 kuna po osobi i noćenju za boravak u smještajnim objektima, odnosno od 5 do 8 kuna u kampovima.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime