Trofejna štala Stjepana Latinovića

0
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Komunalac add

Stjepan Latinović iz Cugovca među našim je najtrofejnijih stočarima. Godinama se s različitih izložbi u njegovu štalu krave vraćaju s lentama oko vrata. Najnovija je stigla prošli mjesec iz Gudovca, gdje mu je krava Duda (simentalka) na 26. državnoj izložbi stoke osvojila prvu nagradu u kategoriji krava s pet i više telenja. Očito nije slučajno, budući da je ona i do sad višestruko nagrađivana krava.

-Bio sam u Gudovcu i s dvije simentalske junice za koje sam odmah dobivao vrhunsku ponudu od 4.500 eura. Ali, nisam ih dao, vratio sam ih doma – priča Stjepan i otkriva zašto:

-Želim ih imati u štali, jer su vrhunske genetike i danas-sutra će imati i vrhunsku proizvodnju. Naime, moje su sve krave dugovječne životinje. Hranim ih na starinski način bez modernih dodataka i ja ne težim tome da mi krava daje 50 litara mlijeka dnevno. Moja je filozofija: neka daje 25 litara, svake godine neka dade jedno tele i, kada ne bude više bređa, neka ima bar 750 kila. To je za mene rentabilna krava i toga se držim u ovom poslu!

Osim supruge, sve više u poslu pomaže i sin Stiven (na slici), koji ne bira da li će raditi u štali ili na polju. Kaže, svejedno mu je. Posla ima, jer valja obraditi i posijati 40-tak jutara. Najviše krmiva, te nešto kukuruza i pšenice.

Da imam zemlju cijelog Cugovca, ne bi bilo dovoljno za potrebnu hranu. Naravno da moramo i kupovati – pojašnjava otac Stjepan.

Latinovići danas drže 10 krava i još 15 komada junadi i bikova. Tek rijetke među kravama do sad nisu nagrađivane.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime