Traži se najbolji hrvatski mladi poljoprivrednik/ca

0
Foto: pixabay
Komunalac add

U tijeku je natječaj za izbor najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika/poljoprivrednicu. Na šesti po redu natječaj mogu se prijaviti mladi poljoprivrednici koji su nositelji OPG-a i u dobi do 40 godina života. Također, moraju biti korisnici mjera Programa ruralnog razvoja, a njihovi projekti moraju biti završeni ili u provedbi.

Odabir najboljeg, najinovativnijeg i najodrživijeg projekta provodi stručno prosudbeno povjerenstvo na temelju kriterija upotrebe novog znanja, novih metoda ili novih oblika tehnologije, prijenosa inovacija te njihove održivosti.

Pobjednik iz Hrvatske sudjelovat će na Europskom kongresu najboljih mladih poljoprivrednika i ući u utrku za europskog mladog poljoprivrednika.

Tri ključne kategorije u kojima se natječu su: digitalni šampion u poljoprivredi (za usvajanje i širenje novih tehnologija ili inovativnih poljoprivrednih praksi); šampion ekološke održivosti u poljoprivredi (za usvajanje i primjenu najboljih praksi za očuvanje okoliša, korisnih za biološku raznolikost i očuvanje ekosustava) i šampion hrane u poljoprivredi (za plasman poljoprivrednih proizvoda na tržište ili primjenu poduzetničkih ideja u prehrambenom lancu).

Izborom najboljeg naglašava se i nagrađuje rad mladih poljoprivrednika u stvaranju održivih i inovativnih ideja i praksi koje se bave izazovima s kojima se suočava poljoprivredni sektor, poput generacijske obnove, ublažavanja klimatskih promjena, sigurnosti hrane i tehnološkog napretka– istaknula je zastupnica u Europskom parlamentu i ambasadorica Europske pučke stranke za izbor najboljeg mladog poljoprivrednika Sunčana Glavak.

Najbolje sudionike nagradit će se novčanim nagradama u ukupnom iznosu od 50.000 kuna. Za pobjednika/cu natječaja osigurano je 25 tisuća kuna, za drugoplasiranog/u 15 tisuća kuna, a trećeplasiranog/u 10 tisuća kuna. Za dvadeset i jednog najboljeg poljoprivrednika, zastupnica Glavak će osigurati put u Bruxelles i posjet Europskom parlamentu.

Natječaj je otvoren do 4. ožujka 2021. godine, a detaljne informacije dostupne su na stranici Agrokluba.

Prijavnicu možete pronaći ovdje.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime