Tradicionalno 6. vrbovečko projahivanje okupilo brojne hrvatske konjogojske udruge

0
Komunalac add

Konjogojska udruga Vrbovec u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Vrbovca organizirala je 6. vrbovečko projahivanje i konjičke igre. Na parkiralištu kod Gradske tržnice u Ulici poginulih branitelja okupile su se mnoge konjogojske udruge iz središnje Hrvatske, od Prigorja, Hrvatskog zagorja, Međimurja, Podravine pa do Slavonije. Okupilo se preko 100-tinjak konja i brojni zaljubljenici u konjogojstvo.

Na početku manifestacije prigodnim govorima su se obratili predsjednik Konjogojske udruge Vrbovec Željko Vrščak i direktorica Jasna Benedik koji su naznačili uspješnu sinergiju raznih aspekata konjogojske priredbe. Zamjenik gradonačelnika Vrbovca Marko Belošević je otvorio 6. vrbovečko projahivanje i konjičke igre. Limena glazba i mažoretkinje Vrbovec su plesno-glazbenim taktovima uveli sve konjare, konje, konjske zaprege i kočije u ovogodišnje projahivanje sljedećim vrbovečkim ulicama: Gradečka, Selska, Livadarska, Brdo, Kolodvorska, De Pienesa, Zagrebačka, Buban i povratak na tržnicu.

Nakon mimohoda održane su konjičke igre na livadi ispod vrbovečke tržnice. Poslijepodnevno druženje uz jelo i piće bila je prilika za nova poznanstva i učvršćivanje već do sada ostvarenih prijateljskih veza između konjogojskih društva i obiteljskih gazdinstava. Po lijepom i sunčanom vremenu mnogi su građani Vrbovca i iz okolnih mjesta imali prigodu uživati u društvu plemenitih i divnih životinja kao i upoznati se s djelovanjem konjogojskih udruga.

Tajnica Konjogojske udruge Vrbovec i članica Ženske konjičke garde Vrbovec Leona Kandrač je izjavila kako su svi ponosno što su uspostavili jednu vrbovečki tradiciju vezanu za konjogojstvo jer je nekada vrbovečki kraj bio poznat po konjima i uzgoju stoke. – Vrbovečko projahivanje je postalo okupljanje velikog broja konjogojskih udruga i konjogojskih obitelji iz raznih dijelova Hrvatske. Okupilo se preko 100-tinjak konja, a sama manifestacija povezuje zaljubljenike u konje i čuvare naše baštine. Vrbovečko projahivanj, bez ikakve dvojbe, zauzima posebno mjesto na zemljovidu hrvatskog konjogojstva. A ovim putem pozivamo sve zainteresirane djevojka da nam se pridruže u njegovanju ljubavi prema konjima i konjogojstvu ooćenito – zaključila je.

Darko Klarić iz Soblinca naglasio je kako se njegova obitelj tradicionalno bavi uzgojem konja. – Na obiteljskom imanju držimo lipicance. Veselimo se svakoj konjogojskoj manifestaciji. Na vrbovečkom projahivanju smo od prve godine, ovo je vrlo uspješna manifestacijai koja svake godine stječe sve veći i veći ugled. Svaka čast organizatorima na tome. To je prigoda za druženje, stvaranje novih veza, ali i za razmjenu iskustava – dodao je

 

 

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime