Tijesno izglasan Program potpora za nove investicije

0
Komunalac add

Gradsko vijeće Grada Vrbovca na prošlotjednoj je sjednici usvojilo Program potpora za nove investicije za razdoblje od 2019. do 2021. godine, kojim je predviđeno osam mjera. Uz tri postojeće (oslobađanje od plaćanja komunalnog doprinosa i komunalne naknade te sufinanciranje poduzetničke infrastrukture) izglasane su i nove potpore: sufinanciranje inicijalnih troškova pokretanja gospodarske aktivnosti poduzetnika početnika (start-up), sufinanciranje troškova izrade projektnih prijedloga za sufinanciranje iz fondova Europske unije, potpora za nastup subjekta malog gospodarstva na manifestacijama, kapitalna potpora za nabavu opreme te sufinanciranje potpora u poljoprivredi. Za ove mjere u Gradskom je proračunu osigurano milijun i 130 tisuća kuna.

Gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj istaknuo je kako je cilj ovih mjera potaknuti razvoj gospodarstva na području Vrbovca, potaknuti investitore za ulaganja na našem području, proširenje postojećih gospodarskih kapaciteta i jačanje njihove tržišne konkurentnosti, kao i poticanje zapošljavanja te izgradnja poduzetničke infrastrukture. Među ciljevima je navedeno i poboljšanje uvjeta raspoloživosti korištenja EU sredstava te osnaživanje stočarstva na području Vrbovca.

Ciljane skupine potpora su mikro, mali i srednji poduzetnici, obrtnici i fizičke osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost slobodnog zanimanja te poljoprivredna gospodarstva. U obrazloženju prijedloga Programa potpora za nove investicije stoji kako se postupak i uvjeti potpora pod točkama 3. do 7. (nove mjere) propisuju posebnim pravilnicima koje donosi gradonačelnik u roku 30 dana od dana stupanja na snagu Programa.

Oko ovih mjera, odnosno Programa za poticanje investicija vodila se velika rasprava, a najviše prigovora imao je HDZ-ov vijećnik Damir Fašaić. – Ni u jednom dijelu predloženog Programa nisu navedeni uvjeti i kriteriji dodjele potpora tj. koji troškovi su prihvatljivi za sufinanciranje od strane Grada, kao ni uvjeti koje poduzetnik mora zadovoljiti da bi ga se moglo sufinancirati. Također nije naveden iznos sredstava koje poduzetnik može dobiti od Grada, odnosno postotak sufinanciranja ukupnih troškova koje pojedini poduzetnik može ostvariti – naveo je Fašaić, koji smatra kako je riječ o općem aktu, koji bi trebao biti u ovlasti predstavničkog tijela, odnosno Gradskog vijeća, a ne gradonačelnika. – Ne kažem da se ovdje nekome pogodovalo, ali da su specificirani uvjeti i postupak dobivanja potpora, otklonila bi se svaka sumnja. Neka Gradsko vijeće izglasa kriterije pa će nakon toga gradonačelnik raspisati natječaj za dodjelu sredstava, kao što je to učinjeno i u Programu za poljoprivredu – predložio je vijećnik.

U Programu za poticanje investicija za 2019. godinu piše da će gradonačelnik donijeti pravilnik, a onda u članku 10 piše: „Gradsko vijeće donijet će provedbene akte za provođenje mjera iz ovog programa“. To je zbunjujuće i ovaj program treba doraditi – zaključio je Fašaić.

Zbog primjedbi oporbenih vijećnika, zatražena je stanka nakon koje je gradonačelnik Kralj vijećnicima rekao kako se slaže s vijećnikom Fašaićem da članak 10 nije bio dovoljno jasan. – Kao predlagač mijenjam prijedlog tako da prva rečenica glasi: „Gradsko vijeće Grada Vrbovca donijet će Program potpora u poljoprivredi, Odluku o komunalnom doprinosu i Odluku o komunalnoj naknadi na području Grada Vrbovca“. Programe za investicije donosi gradonačelnik, a dio potpora se odnosi na poljoprivredu i zato je članak 10 glasio tako i izgledalo je kao da je u sukobu s prijašnjim člankom. Ovim izmjenama taj je problem riješen – zaključio je gradonačelnik.

Oporbeni vijećnici nisu bili zadovoljni ovakvim rješenjem, smatrajući da je akt i dalje netransparentan. – Rješenje postoji. Možemo donijeti odluku da će provedbene akte donijeti Gradsko vijeće na sljedećoj sjednici. Može se provesti skraćena javna rasprava, a odluka se može primjenjivati od 1. siječnja 2019. godine – rekao je Damir Fašaić.

Hvala vam što ste nas uputili na moguću nejasnoću. Jedino mi je žao što kod rasprave o potporama investitorima koristite tako teške riječi. Prilikom izrade ovog programa proučavali smo prakse brojnih gradova i odabrali smo ono što odgovara nama, odnosno situaciji u Vrbovcu. Ovo je pozitivna priča i na to ne treba „bacati blato“ – na kraju je poručio gradonačelnik.

Inače, Kralj je gostujući u programu Radio Vrbovca najavio kako će pravilnici o načinu dodjele potpora biti objavljeni kroz dva tjedna.

Program potpora za nove investicije za razdoblje od 2019. do 2021. godine prihvaćen je s 9 glasova za, dok je oporba ostala suzdržana prilikom glasovanja.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime