Tehničar za mehatroniku – novo zanimanje u Srednjoj školi Vrbovec

0
Komunalac add

Srednja škola Vrbovec dobila je odobrenje za upis jednog razreda tehničara za mehatroniku u šk. godini 2024./2025. Radi se o četverogodišnjem zanimanju iz sektora Elektrotehnike i računalstva.

Mehatronika je interdisciplinarno područje koje se temelji na elektrotehnici i strojarstvu te automatizaciji, informatici i robotici. Nastalo je kao rezultat napretka tehnike u kojoj više nema oštrih granica između pojedinih stručnih područja.

Učenici se obrazuju za projektiranje i održavanje mehatroničkih sustava: strojeva, alata i uređaja koji su kombinacija strojarskih, računalnih, elektroničkih i automatskih sklopova i sustava. Naglasak je na složenim sustavima za automatsku regulaciju s velikom primjenom u svakodnevnoj tehničkoj praksi. Nakon završenog četverogodišnjeg obrazovanja učenici stječu dobru podlogu za usavršavanje i nastavak školovanja na veleučilišnim i sveučilišnim studijima. Kompetencije koje se dobiju obrazovanjem za navedeno zanimanje predstavljaju spoj svih navedenih područja i vrlo im je široka promjena i mogućnost zapošljavanja.

Inače, Srednja škola Vrbovec ima dugogodišnju tradiciju u obrazovanju i odgoju mladih ljudi. Prva generacija srednjoškolaca u Vrbovcu upisana je 1. 9. 1962. godine.

Danas se u Srednjoj školi Vrbovec obrazuje 477 učenika u sljedećim programima obrazovanja:

  • opća gimnazija
  • ekonomija, trgovina i poslovna administracija: zanimanja ekonomist i prodavač
  • poljoprivreda, prehrana i veterina: zanimanje mesar
  • strojarstvo, brodogradnja i metalurgija: zanimanja automehaničar, autolimar, CNC operater/operaterka, instalater grijanja i klimatizacije, vodoinstalater
  • turizam i ugostiteljstvo: zanimanja kuhar i konobar

Učenici Srednje škole Vrbovec postižu iznadprosječne rezultate na ispitima državne mature i upisuju se na željene studijske programe. – Dodatan vjetar u leđa daju nam i povratne informacije poslodavaca o našim bivšim učenicima i time nas potiču na otvorenost za nove metode i pristupe u učenju i poučavanju, uvođenje novih projekata, kontinuirano uvažavanje i praćenje potreba naših učenika. Također, važno nam je zadržati učenike osnovnih škola iz Vrbovca i okolice blizu mjesta stanovanja, a uvođenje novog četverogodišnjeg zanimanja u Srednju školu Vrbovec povećava tu mogućnost – naglasila je ravnateljica Srednje škole Vrbovec Dubravka Borko.

Detaljnije informacije o kurikulumu za stjecanje kvalifikacije Tehničar/tehničarka za mehatroniku, o mogućnostima stipendiranja učenika kao i odgovore na druga pitanja vezana uz nastavak školovanja možete dobiti na Danu otvorenih vrata Srednje škole Vrbovec koji će se održati 30. 4. 2024. godine u vremenu od 9 do 13 sati u školi.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime