Svjetski je dan zaštite okoliša – “Vrijeme je za prirodu”

0
Foto: JU Zeleni prsten
Komunalac add

Svjetski je dan zaštite okoliša. Ove se godine održava pod sloganom “Vrijeme je za prirodu” te odražava želju i potrebu ljudi da se okrenu prirodi i žive u skladu s njom.

Povodom Svetskog dana zaštite okoliša priopćenjem se oglasila i Javnu ustanovu Zeleni prsten Zagrebačke županije, navodeći kako nam priroda omogućuje toliko toga – ona nam daje hranu koju jedemo, zrak koji udišemo, vodu koju pijemo i klimu koja omogućuje život na našem planetu. – Ipak u ovim iznimnim vremenima priroda nam šalje sve jasnije poruke. Uključite se u borbu za zaštitu okoliša, razmislite što možete učiniti za prirodu jer da bismo se brinuli o sebi moramo se brinuti za prirodu – navode u JU Zeleni prsten Zagrebačke županije.

Foto: JU Zeleni prsten

Svjetski dan zaštite okoliša (World EnvironmentDay) obilježava se 5. lipnja u više od 140 zemalja svijeta. Proglašen je na UN-ovoj Konferenciji o ljudskom okolišu u Stockholmu 1972. godine, kada je donesena i odluka o pokretanju UN-ovog Programa za okoliš (UNEP). Svjetski dan zaštite okoliša prvi je put obilježen 1974. godine uz slogan „Samo jedna Zemlja” i od tada se svake godine 5. lipnja organiziraju akcije koje promiču zaštitu okoliša.

Cilj obilježavanja Dana zaštite okoliša je da se ukaže na snagu i moć pojedinca i lokalne zajednice u rješavanju problema zaštite okoliša i usmjeravanja ka održivom razvoju. Tema ovogodišnje kampanje Svjetskog dana zaštite okoliša je “Slavimo biološku raznolikost”, a obilježava se pod motom „Vrijeme za prirodu“ kojim se poziva na zaustavljanje štetnog djelovanja čovjeka koje dovodi do ubrzanog gubitka i uništavanja prirodnog svijeta.

Javnu ustanovu Zeleni prsten Zagrebačke županije ubuduće možete pratiti na društvenim mrežama, facebook/zeleniprsten/i instagram-zeleni_prsten. Područje Zagrebačke županije karakterizira izuzetno bogata prirodna baština. U njoj se ističu šume, močvarni prostori, krški fenomeni te velika raznolikost biljnog i životinjskog svijeta kakva se rijetko nalazi u blizini glavnog grada neke države.

– Pratite nas, dijelite naše objave, pomozite nam i na ovaj način u ustrajnom nastojanju očuvanja naše prekrasne zelene Zagrebačke županije ali i našeg planeta. Cilj nam je približiti se građanima i na ovaj način poručiti – vrijeme je za prirodu – poručuju nam.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime