Svjetski dan roditelja – važan podsjetnik na vrijednost i važnost obitelji

0
Komunalac add

Svake se godine 1. lipnja obilježava Svjetski dan roditelja. Ujedinjeni narodi ovaj datum proglasili su 2012. godine, kao važan podsjetnik na vrijednost i važnost obitelji kao zajednice koja promiče zajedništvo, slogu i zdravlje kao najveću vrijednost. Obilježavanjem Dana roditelja odajemo priznanje onima koji se nesebično, vlastitim primjerom svakodnevno trude ulagati u razvoj i zaštitu najmlađih članova društva te naglašavamo važnost roditeljske uloge, piše Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Promicanjem vrijednosti roditeljskih uloga u očuvanju zdravog i perspektivnog društva promičemo razvoj zdravih okolina, zajednica i sustava te osiguravamo njihovu održivost. Uz to, doprinosimo ostvarivanju ciljeva održivog razvoja djelujući na zaustavljanje siromaštva i gladi, osiguravanje zdravog života i dobrobiti ljudi svih dobi kao i omogućavanje obrazovanja i jednakosti spolova, stoji također na stranici HZJZ-a.

Inače, od 1980-ih, važna uloga obitelji sve je više u fokusu međunarodne zajednice. Generalna skupština UN-a usvojila je niz odluka i 1994. godinu proglasila Međunarodnom godinom obitelji. Naglašavajući ulogu roditelja u odgoju djece, Svjetski dan roditelja također prepoznaje da obitelj ima primarnu odgovornost za skrb i zaštitu djece, za razvoj njihove osobnosti. Također naglašava kako bi djeca trebala odrastati u obiteljskom okruženju i atmosferi ljubavi, sreće i razumijevanja.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime