Svjetski dan hospicija i palijativne skrbi

0
Komunalac add

Danas obilježavamo Svjetski dan hospicija i palijativne skrbi. Ovaj se dan obilježava svake godine drugu subotu u listopadu kako bi se dala podrška hospicijskoj i palijativnoj zdravstvenoj skrbi širom svijeta.

Inače, u Zagrebačkoj županiji djeluju tri mobilna palijativna tima koji pokrivaju područje cijele županije sa sjedištem koordinacijskih centara u Samoboru, Velikoj Gorici i Ivanić-Gradu. Palijativni timovi s radom su počeli 1. lipnja 2018. godine, a u njihov rad su uključeni stručnjaci desetak različitih profesija – liječnik, medicinska sestra, fizijatar, fizioterapeut, psiholog, psihijatar, ljekarnik, stomatolog, socijalni radnik i duhovnik te volonteri. Članovi timova redovito se dodatno educiraju te razmjenjuju iskustva s drugim palijativnim timovima na nacionalnoj razini kako bi unaprijedili svoj rad i stručnost.

Od svog osnutka mobilni palijativni timovi Doma zdravlja Zagrebačke županije bili su u više od 7700 intervencija te se brinuli za 1450 pacijenata. Osim njima, članovi palijativnih timova redovito su i podrška i oslonac članovima obitelji koji zajedno s bolesnikom prolaze teško životno razdoblje.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime