“Svijet je danas bolji nego ikad prije”

0
Komunalac add

Narodna knjižnica Vrbovec sinoć je bila pretijesna za sve Vrbovčane koji su željeli čuti predavanje uglednog hrvatskog znanstvenika prof. dr. sc. Ivice Puljka pod nazivom “Budućnost svemira i ljudskog roda”. Poznati profesor fizike na splitskom Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) u 90 je minuta prezentirao odgovore moderne znanosti na vječita pitanja: Što smo? Kuda idemo? Kako je nastao svemir i kako će završiti?

Priča o svemiru najtužnija je priča ikad ispričana, upozorio je odmah na početku izlaganja prof. Puljak i našalio se zamolivši one osjetljivije među publikom da na desetak minuta napuste predavanje. –To je izuzetno tužna i deprimirajuća priča o tome kako će svemir završiti u hladnoj smrti i da će se sve raspasti i da će svaki atom biti beskonačno mnogo udaljen od drugog atoma te da će na kraju nestati svaki oblik inteligentnog života. Ako je točno ono što danas znamo, to je neizbježna sudbina svemira – priopćio je Puljak loše vijesti.

Dobra je vijest da je priča o budućnosti ljudskog roda ipak puno optimističnija. – Svijet je danas bolji nego ikad prije. Nikad u svijetu nije bilo manje gladi, smrti, nasilja, siromaštva i nikad u svijetu ljudi nisu bili bolje obrazovani, živjeli bolje, dugovječnije i sretnije. Tako će se nastaviti i dalje ako svijet budemo gradili na tri stupa, a to su znanost, razum i humanizam. Zamke pesimizma niti naše frustracije ne smijemo prenositi na našu djecu, jer nema nikakve zapreke da oni izgrade fantastičnu budućnost – istaknuo je Puljak, koji je ove teze potkrijepio statističkim podacima o razvoju čovječanstva. I na kraju, budućnost ljudskog roda ovisit će o klimatskim promjenama, velikom problemu koji moramo i dalje aktivno rješavati te o razvoju umjetne inteligencije, koju moramo učiniti sigurnom te osigurati da ima iste ciljeve kao naša rasa.

Prije gostovanja u vrbovečkoj knjižnici Puljak je održao niz predavanja u vrbovečkim osnovnim školama, Srednjoj školi Vrbovec te u Osnovnoj školi Gradec. Učenicima je govorio o tajnama svemira i zvijezda. –To je bilo stvarno izvanredno iskustvo, sva su djeca bila izuzetno zainteresirana za znanost. Predavanja smo morali završiti ranije jer nismo mogli odgovoriti na sva njihova pitanja, a najdraža su mi bila ona na koja nisam znao odgovor – rekao je Puljak, koji je na popularizaciji znanosti počeo raditi još 2012. godine i od onda je u vrtićima, školama i fakultetima održao više od 450 predavanja, jer smatra da je njegov posao širiti znanost i ideje o modernom društvu. Sljedeći tjedan Puljak se vraća u Ženevu, u najveći istraživački laboratorij na svijetu CERN, gdje je član kolaboracije koja upravlja CMS detektorom na Velikom sudarivaču hadrona. Organizator gostovanja Ivice Puljka u Vrbovcu je Grad Vrbovec, na incijativu aktivista Danka Malekovića.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime