Svestrani sportski djelatnik i učitelj Mladen Štrbac

1
Komunalac add

(Velike Sredice, 16. XI. 1924. – Vrbovec, 4. III. 2002.)

Prije 20 godina preminuo je već pomalo zaboravljeni svestrani sportski djelatnik i učitelj Mladen Štrbac, koji spada u pionirsku generaciju sportskih entuzijasta, koji su 1960-tih godina uvelike zaslužni za ekspanziju sporta u općini Vrbovec.

Prosvjetni djelatnik u općini Vrbovec

Rođen je u mjestu Velike Sredice 16. studenog 1924. godine od oca Jovana i maje Marije rođ. Glavić. Brak sa Šteficom rođ. Kalinski iz Gradečkog Pavlovca sklopio je 1949. godine u Bjelovaru s kojom je imao sina Milana. Na području općine Vrbovec radio je u školama u Gradecu, Vrbovcu i Lonjici od 1962. do 1985. godine kada je otišao u mirovinu. Bio je strog, kapriciozan i osebujan učitelj kojeg su zapamtile mnoge generacije osnovnoškolaca. Predavao je predmete Poljoprivredni odgoj i Fizički odgoj.

U izvannastavnim aktivnostima bio je angažiran na djelovanju školske zadruge i na sportskom području. Uočavao je sportske talente kod učenica i učenika u osnovnim školama koje je kasnije usmjeravao prema sportskim klubovima. Preferirao je stolni tenis, rukomet i nogomet. Bio je aktivan organizator školskih zbivanja i sudjelovao u organizaciji natjecanja osnovnih škola na nivou općine Vrbovec. Zalagao se za razvoj sporta među mladima i za popularizaciju fizičke kulture.

Angažirani sportski djelatnik

Doseljenjem na vrbovečko područje uključuje se u radu NK Vrbovec. Početkom 1960-tih godina počinje organizacija Općinske nogometne lige Vrbovec u koju su se uključili: poznati i ugledni sportski djelatnici i učitelji: Zvonimir Štanfel, Tomo Varga, Dragutin Dekorti, Lovro Pavišić, Dragutin Bertek, Ivan Zukanović, Đorđe Damjanović, Mladen štrbac i drugi. U tom razdoblju Mladen Štrbac spada u ključne osobe koje provode organizaciju općinske nogometne lige. Sudjeluje u nizu aktivnosti od pisanja i uređivanja biltena, skrbi o natjecateljskoj regularnosti pa do samog aktivnog suđenja na zelenom polju. Bio je i predsjednik Natjecateljske komisije ONL Vrbovec, te je zabilježeno da je bio nogometni sudac od 1963. do 1966. godine. Tajnik Centra za fizičku kulturu općine Vrbovec bio je 1963. godine.

Na zajedničkom sastanku svih društveno-političkih organizacija do kojeg je došlo početkom 1964. na inicijativu Općinskog saveza za fizičku kulturu i Općinskog sindikalnog vijeća raspravljeno je stanje fizičke kulture na području općine Vrbovec i konstatirano je da sadašnje stanje ne zadovoljava. Povodom toga je zaključeno da se osnuje Općinski odbor za rekreaciju i fizičku kulturu Partizan koji bi organizirao rekreaciju i odmor građana i razna sportska natjecanja na nivou općine. Formiranjem toga tijela prestao bi djelovati Općinski centar za fizičku kulturu, a Komisija za RSD OSV Vrbovec ne bi organizirala sportska natjecanja radnih kolektiva posebno, već bi se sva natjecanja odvijala preko Partizana. U ime Inicijativnog odbora za osnivanje Partizana  – općinskog odbora za rekreaciju i fizičku kulturu Vrbovec, Adam Gotal, Mladen Štrbac i Tomo Varga sazvali su osnivačku skupštinu Partizana  3. veljače 1964. godine u Domu kulture Vrbovec. Na osnivačkoj skupštini za predsjednika izabran je Mladen Štrbac, a tajnika Vilko Bedenik. Kasnije je Štrpca na mjestu predsjednika Partizana zamijenio Boško Blazin iz Dubrave.

U tim godinama općinski Partizan pod presjedanjem Štrpca organizira razna sportska natjecanja u povodu Dana oslobođenja Vrbovca i za državne praznike, od malonogometnih, odbojkaških, šahovskih i stolnoteniskih turnira te natjecanja u atletici, streljaštvu i sportskom ribolovu, kao i školska natjecanja i sindikalnih podružnica. Na taj način su u tom razdoblju poticali i osnivanje sportskih klubova i razvijanje fizičke kulture diljem općine Vrbovec.

Iako je ostavio traga u nogometu i rukometu najveća sportska ljubav bio mu je stolni tenis. Bio je prvi stolnoteniski učitelj Ani Hanaček i Biserki Pankretić koje su bile predvodnice ženskog stolnoteniskog vala iz 1960-tih godina i koje su imale zapažene rezultate u jugoslavenskim, hrvatskim i regionalnim okvirima. U okviru SD PIK Vrbovec od 1970. godine Milan Štrbac je bio zadužen za rad stolnoteniske sekcije zajedno sa Đorđem Damjanovićem i Željkom Klepcom.

Štrbac sudjeluje u radu komisije koja je birala sportaše općine Vrbovec 1970. godine u kojoj su još pored njega bili: Boško Blazin, Čedomil Drvenkar, Bogoljub Lacmanović i Ivan Zukanović. Stručna komisija bila je sastavljena od uglednih sportskih djelatnika i novinara. Na rukometnom području bio je angažiran u radu RK PIK Vrbovec tijekom 1970-tih godina kao član Uprave koji je vodio brigu o organizacijskim i inim aspektima djelovanja kluba.

Prilikom proslave 50. obljetnice sporta u općini Vrbovec 1974. Mladenu Štrpcu je bila dodijeljena srebrna plaketa sporta za naročite zasluge i postignute rezultate i uspjeha u radu oko širenja i unapređivanja cjelokupnog sporta na području općine Vrbovec. Milan Štrbac je nezaobilazno ime koje je tijekom 1960-tih i početkom 1970-tih doprinijelo organizacijskom, funkcionalnom i sportskom uzletu vrbovečkog sporta iz općinskih okvira. Njegovo ime se veže primarno uz afirmaciju stolnog tenisa i organizacije školskih natjecanja, ali je isto tako ostavio traga u radu općinskih sportskih struktura te u razvoju nogometnog i rukometnog sporta u općini Vrbovec.

 

Zdenko Brezarić

1 KOMENTAR

  1. A kaj je naredil 1982.g. Zračnicom gađat dečke kaj su brali trešnje kraj škole? Pak su djeca pogodila jednog Ivicu, pa je Štrbac dobil tri mjeseca suspenziju na poslu, a i na sudu je bil. Tak prestrog karakter. Gledal sam na svoje oči kak su Ivicu streljali.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime