Svečanom sjednicom Gradskog vijeća proslavljen Dan grada

0
Komunalac add

Vrbovec danas slavi Dan grada, župe sv. Vida, I. osnovne škole i Dan obrtnika. Program obilježavanja počeo je ujutro polaganjem vijenaca kod spomen obilježja „Hrvatska kocka“ u gradskom parku gdje su delegacije odale počast svim poginulim vrbovečkim braniteljima u Domovinskom ratu. U župnoj crkvi Sv. Vida svetu misu služio je prof. dr. Tonči Matulić i svećenici dekanata.

U dvorani Pučkog otvorenog učilišta održana je Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Vrbovca, kojoj su prisustvovali brojni gosti, među njima, izaslanik Vlade Republike Hrvatske Mato Čičak, zamjenica župana Zagrebačke županije Nadica Žužak te počasni građanin Grada Vrbovca general Mladen Markač.

Okupljene je na početku pozdravio predsjednik vrbovečkog Gradskog vijeća Hrvoje Herček koji je istaknuo da je Vrbovec grad duge i bogate povijesti te grad kulture, ali da su ono najbitnije što ga čini upravo stanovnici Razvoj nekog grada nije rezultat rada i sposobnosti samo jednog čovjeka, već složne zajednice ljudi, skupine pojedinaca iza kojih stoje dobri planovi i još bolja organizacija. Mi smo u Vrbovcu naučeni uzdati se sami u svoje snage i resurse te graditi budućnost vlastitim snagama. Za neke smo propuštene prilike u prošlosti i sami krivi. No krećemo lagano s napretkom u našem gradu, malim koracima, ali sigurnim. Vrbovec je u godinama trajanja Domovinskog rata i u pretvorbi i privatizaciji izgubio velik dio svog poduzetništva, važnih tvrtki koje su zapošljavale stotine radnika.Velik dio naših sugrađana potražuje posao u Zagrebu i okolnim gradovima te Vrbovec mnogima postaje samo mjesto za odmor i spavanje. Vrbovec nažalost prati trendove naše domovine, a to je iseljavanje i mortalitet, no još je uvijek mjesto u kojem se zdravo živi. Nezagađena priroda, šume i potoci, smanjeni promet te povoljnija cijena nekretnina, sigurno su aduti našeg grada koji bi trebali privući stanovnike u bliskoj budućnosti. Vrbovčani imaju puno razloga za optimizam jer malim, ponekad nevidljivim koracima ipak se kreće naprijed. Ulaz u naš grad više ne čine zgrade propalih tvrtki i poduzeća nego obnovljene zgrade u kojima se proizvodi, trguje, radi i privređuje. Kao razlog za optimizam, navest ću i naše učenike, studente, mlade obrazovane ljude koji osvajaju visoka mjesta na raznim domaćim i inozemnim natjecanjima. Nadajmo se da će se čak i ako odu na školovanje u druge gradove ipak vratiti u naš grad i ovdje pokrenuti posao i zasnovati obitelj. Grad Vrbovec mora učiniti sve da tako i bude – kazao je Herček.

U svom obraćanju, gradonačelnik Denis Kralj je istaknuo kako je Vrbovec danas drugačiji grad nego prije dvije godine. – Život u našem gradu je bolji iako smo još uvijek na početku i tek stvaramo preduvjete za bolji život. Želim zahvaliti svima koji pomažu u realizaciji projekata – svim gradskim zaposlenicima, kako onima u samom Gradu tako i onima u našim ustanovama i tvrtkama. Zahvaljujem zamjenicima i gradskim vijećnicima – posebno vijećnicima većine. Puno ovih stvari koje su u videu su njihove ideje i ja sam im zahvalan na tome. Pokazali smo u Vrbovcu da nismo na prodaju. Da je čist obraz u politici moguć i smatram da je upravo to temelj za napredak svake zajednice. Poštenje se ne da kupiti i drago mi je da Vrbovčani to prepoznaju – rekao je prvi čovjek grada.

Zatim je gostima i uzvanicima prikazan video film o realiziranim projektima, ali i o svim planiranim aktivnostima u gradu. Kraj protekle godine donio je dobre vijesti vrijedne 7,4 milijuna kuna europskog novca za izgradnju novog dječjeg vrtića u Jugu. Najveći kapitalni projekt čije je gradnja započela u 2018. godini je izgradnja nogostupa u Gradečkoj ulici. U protekloj godini položeno je ukupno 4. 253 m asfalta u vrijednosti 1.053.000 kn. Briga o socijalno ugroženim kategorijama stanovništva podignuta je na višu razinu. Grad je zajedno sa Zagrebačkom županijom kupio udžbenike i radne bilježnice za sve učenike vrbovečkih osnovnih škola. Nakon šest godina isplaćene su i božićnice za umirovljenike. Grad je povećao izdvajanja za sport, vatrogastvo i udruge civilnog društva. Više novaca izdvojeno je za HKUD Petar Zrinski, Limenu glazbu i mažoretkinje, ali i za pčelare, vinare, konjare, lovce, Udrugu mladih.

Ove godine uspješno su kraju privedene energetske obnove vrtića i I. osnovne škole, a uskoro se očekuje i početak radova na energetskoj obnovi stadiona za koji su također osigurana EU sredstva. Film je podsjetio i na ulaganja u odmaralište u Nerezinama. Lani je ostvareno 4.798 noćenja, a smještajni kapaciteti su popunjeni ove godine uoči početka nove sezone. Grad je nastavio pomagati svoje poduzetnike i poljoprivrednike. U 2018. godini uvedene su tri mjere za potporu poduzetnicima i tri mjere za potporu poljoprivrednicima, a ove godine i dodatne mjere za poticanje poljoprivrede i gospodarstva. U zadnjih godinu dana u gradu su se dogodile i tri velike privatne investicije. Stari zapušteni industrijski kompleksi, koji su bili ruglo na ulasku u Vrbovec, Gradip i Šavrić/Pevec i OPIK su dobili nove vlasnike. Gradska vlast i ovdje je odigrala veliku ulogu u pružanju potpore investitorima. Grad vodi brigu i o svojim najmlađim građanima, lani su obnovljena dječja igrališta u Martinskoj Vesi, Celinama, Lonjici, Peskovcu, Banovu te su započeti radovi u Luki. Ove godine u planu je rekonstrukcija igrališta u centru, u JUGU III, JUGU I, Brčevcu i Lovrečkoj Varoši. Prije dvije godine iznos potpore za novorođenčad podignut je s 1.500 na 2.000 kuna.

Grad planira i gradnju novih parkirališta u centru grada te su rubnjaci nogostupa u centru spušteni i prilagođeni invalidima. Naglasak je stavljen i na osvježenu turističku ponudu grada. Advent u Vrbovcu gradska vlast ističe kao najvidljiviji simbol svih promjena koje se događaju u Vrbovcu. Grad je živnuo i u prosincu, a uređeni je trg u centar izmamio brojne građane. Turistička ponuda osvježena je i povodom Uskrsa, a tijekom najvažnije manifestacije ‘Kaj su jeli naši stari’ oživljen je park, udruge žena vraćene su u središte zbivanja, a ugostiteljsku ponudu obogatili su lovci, ribiči i vatrogasci.

Zamjenica župana Zagrebačke županije Nadica Žužak čestitala je gradonačelniku i njegovom timu na svemu što su učinili za boljitak građana i razvoj grada te naglasila kako je suradnja između Zagrebačke županije i Grada Vrbovca dobra Zagrebačka je županija imala projekt na području vašeg grada, energetski  je obnovljena, sredstvima Zagrebačke županije, zgrada Doma zdravlja u Vrbovcu. Pred početkom je i obnova Srednje škole u Vrbovcu. Ovime što je napravio grad, dakle vrtić, škola, zgrada uprave i objekti javne namjene koje smo mi energetski obnovili, svrstavaju Vrbovec u sam vrh gradova u Zagrebačkoj županiji kada govorimo o obnovljenim energetski učinkovitim zgradama javne namjene – istaknula je Žužak.

Na kraju svečane sjednice, zaslužnim su građanima dodijeljene godišnje nagrade Grada Vrbovca, a u glazbenom dijelu programa nastupio je Ženski vokalni sastav Lera u pratnji tamburaškog sastava HKUD-a Petar Zrinski. Proslava Dana grada nastavlja se večeras kraj Ljetne pozornice. Grad Vrbovec i PIK Vrbovec počastit će građane besplatnom hranom od 19 sati, a kulturno-umjetnički program na pozornici počinje od 20 sati.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime