Svečano otvorenje radova na izgradnji nove kanalizacijske mreže u Vrbovcu

0
Komunalac add

U Brčevcu su danas svečano otvoreni radovi na izgradnji nove kanalizacijske mreže u Vrbovcu, vrijedni ukupno 190 milijuna kuna. Kanalizaciju će dobiti 13 sela na vrbovečkom području: Celine, Cerje, Vrbovečki Pavlovec, Lovrečka Varoš, Topolovec, Luka, Greda, Lonjica, Novo Selo, Brčevec, Naselje Stjepana Radića, Savska Cesta i Prilesje. Gradit će se i u Livadarskoj, Gradečkoj, Selskoj, Ulici župana Junka i Ulici Ivana Gorana Kovačića. Predviđeno je povećanje stupnja priključenosti stanovništva s 37,6% na 83,3% i na 100% za gospodarstvo, što je ukupno 91% priključenosti na sustav javne odvodnje otpadnih voda.

Svečanosti u Društvenom domu u Brčevcu prisustvovali su gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj, zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije Tomislav Masten, ravnateljica Uprave za vodno gospodarstvo i zaštitu mora Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Elizabeta Kos.

Što sve obuhvaća Projekt prikupljanja, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na području Vrbovca pojasnio je direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije Tomislav Masten. –Projekt se sastoji od izgradnje oko 45 kilometara kolektora i 6 kilometara odvodnog kolektora od uređaja za pročišćavanje do Lonje i izgradnju uređaja za pročišćavanje na Beljavinama. U Vrbovcu u ovom trenutku upravljamo s oko 45 kilometara kanalizacijske mreže, a sada s izgradnjom još novih 55 kilometara možete samo zamisliti koliko podižemo razinu komunalnog standarda – rekao je Masten.

Ovo ja poseban dan za Vrbovec, istaknuo je gradonačelnik Denis Kralj. –Milijuni eura iz EU fondova dolaze ponovno u naš grad. 220 milijuna kuna vrijedi vodovod u gradu Vrbovcu i okolnim općinama, a kanalizacija 150 milijuna kuna. Najvažnije je da će 13 sela na našem području i pet gradskih ulica dobiti kanalizaciju. Hvala svima koji su na bilo koji način sudjeluju u projektu koji još jednom pokazuje da EU fondovi nemaju alternativu – poručio je Kralj.

Zadovoljstvo s početkom radova izrazio je i zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović. -Vodovod se već naveliko gradi, sad kreću i radovi s odvodnjom, a kada sve to bude završeno, Vrbovec će biti moderan grad koji će imati kompletnu vodoopskrbnu i gotovo kompletnu kanalizacijsku mrežu. Kroz upornost i uz kvalitetne ljude mogu se napraviti ovakvi mega projekti – naglasio je Tomljenović.

O važnosti i veličini projekta govorio je i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković. –Ja kao inženjer mogu reći da ovakav zahvat niste imali u povijesti, ali i u odnosu na brojna druga mjesta u Hrvatskoj, jako je malo ovakvih primjera s toliko puno radova na relativno malom prostoru. Radi se o 300 kilometara linijskih objekata, a važno je naglasiti da sredstva dolaze većinski iz Europske unije – istaknuo je Đuroković.

Najvažnije je da će građani dobiti javnu odvodnju i kvalitetnu i zdravu pitku vodu. Kada vidimo da će s ovim projektom više od 80 posto građana biti priključeno na sustav javne odvodnje i gotovo 100 posto gospodarstava, čime ispunjavamo direktivu, možemo reći da je aglomeracija uspjela. Na području Zagrebačkog prstena reforma komunalnog sektora je uspješno provedena, sedam javnih isporučitelja udružilo se prvo kroz projekt RVS Zagreb Istok i danas je to jedan od najboljih vodovoda u Hrvatskoj i uspješno provode četiri projekta – istaknula je Elizabeta Kos, ravnateljica Uprave za vodno gospodarstvo i zaštitu mora Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Ukupna vrijednost bespovratnih EU sredstava iznosi 101.532.059,45 kn. Projekt se provodi u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“. Rok za izvođenje radova je 26 mjeseci.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime