Svečana sjednica povodom Dana grada, župe Sv. Vida, I. osnovne škole i Dana obrtnika

0
Komunalac add

Vrbovec danas slavi Dan grada, župe Sv. Vida, I. osnovne škole i Dan obrtnika. Program obilježavanja počeo je polaganjem vijenaca kod spomen obilježja „Hrvatska kocka“  u gradskom parku.  Delegacije Grada Vrbovca, Grada Zagreba, Hrvatskog časničkog zbora, Hrvatskih ratnih vojnih invalida i udruga proizašlih iz Domovinskog rata te obitelji branitelja odale su počast poginulim vrbovečkim braniteljima u Domovinskom ratu. U župnoj crkvi Sv. Vida svetu misu služio je msgr. Vjekoslav Huzjak, biskup Bjelovarsko – križevačke biskupije.

U dvorani Pučkog otvorenog učilišta održana je Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Vrbovca, kojoj su prisustvovali brojni gosti, među njima, izaslanik potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske Predraga Štromara Alen Grabar, saborski zastupnk Davor Bernardić, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić,  izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića Dalibor Bastalec te počasni građanin grada Vrbovca general Mladen Markač.

Okupljene je na početku pozdravio predsjednik vrbovečkog Gradskog vijeća Dejan Jaić, podsjetivši da je prošlo godinu dana od konstituiranja Gradskog vijeća.

Ponosan sam na rad Gradskog vijeća. Naše su različitosti na kraju izrodile niz dobrih odluka. Ono što možda nije bilo dobro smo mijenjali i vjerujem da ćemo svi zajedno, Gradsko vijeće i uprava, raditi na tome da budete sretniji što živite u gradu Vrbovcu. Ono na čemu moramo raditi u budućnosti je priprema da naš grad dolaskom II. kolosjeka bude spreman primiti sve nove Vrbovčane i ponuditi im kulturne, sportske i gospodarske sadržaje. Mislim da se u posljednjih godinu dana puno radilo upravo na gospodarskom planu, što smo moramo zahvaliti novom Zakonu o financiranju lokalne samouprave jer više novaca se slijeva u gradski proračun, a da bi nešto radili moramo imati novaca – zaključio je Jaić i zahvalio Zagrebačkoj županiji i županu Stjepanu Kožiću na potpori u raznim projektima.

U svjetlu navršene prve godine mandata, gradonačelnik Denis Kralj govorio je o realiziranim projektima, ali i o svim planiranim aktivnostima u Gradu.

Delali smo puno i to puno malih stvari. Bolji život u Vrbovcu i ni u jednom gradu ne dolazi odmah već se gradi malim koracima. Bolji život u Vrbovcu je logoped u vrtiću, bolji život je energetska obnova škole i vrtića za koje smo osigurali drugu polovinu sredstava, bolji život je čišćenje zapuštenih površina koje smo pokrenuli, bolji život je refinanciranje kredita po boljim uvjetima, bolji život je zajednička karta za HŽ i ZET, bolji život su čak tri izglasana UPU -a za gospodarske zone, bolji život je povratak djece u Nerezine – rekao je Kralj istaknuvši da u Gradu trenutno traju pripreme za ozbiljnije projekte.

To su sasvim sigurno novi vrtić i kupovina zemlje u gospodarskoj zoni. Vrtić je gorući problem u Vrbovcu jer nam je i ove godine dosta djece ostalo neupisano. Novi vrtić se trenutno projektira. U njega će se moći smjestiti sedam grupa djece.  Cijena vrtića bit će  oko 17 milijuna kuna i planiramo ta sredstva dobiti iz EU fondova. Hoćemo li dobiti novac ili ne saznat ćemo kroz godinu dana. U svakom slučaju, dobili novac ili ne, sljedeće godine počinjemo graditi vrtić. Naravno bilo bi bolje da ga gradimo europskim novcem, pa da svoj novac možemo preusmjeriti ne neke druge projekte. Kupovina zemljišta u zoni također je važna i ključna je za privlačenje investitora. Kako smo još uvijek u fazi dogovora oko kupnje tu bi se zaustavio, za sad, da ne ispadne kako sam skočio pred rudo –  poručio je Kralj te zahvalio svojim zamjenicima i suradnicima na izvrsnoj suradnji.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić čestitao je gradonačelniku i njegovom timu na svemu što su učinili za boljitak građana i razvoj grada.

Politička stabilnost Gradskog vijeća izuzetno je bitna jer daje mogućnost realizacije i provedbe svih ovih projekata, kada toga nema stvari idu nešto teže – rekao je župan i spomenuo brojne projekte koji se realiziraju na području županije, a koji su ključni i za razvoj grada Vrbovca.

Najveći i financijski najznačajniji je Regionalni vodoopskrbni sustav, projekt vrijedan 883 milijuna kuna, za koji dobivamo 454 milijuna kuna bespovratnih sredstava od Europske unije, koji radimo već deset godina i sada smo pri kraju. Vrbovcu i ostalim općinama i gradovima uključenima u ovaj projekt osigurat ćemo jednu značajnu investiciju, a obrtnicima i poduzetnicima sigurno kroz tri do pet godina osigurati dobar broj novih radnih mjesta. Bit će to gospodarski zamah ove sredine, ali i Zagrebačke županije u cjelini – istaknuo je župan Kožić i najavio projekt energetske obnove Doma zdravlja Vrbovec u vrijednosti od 2,1 milijun kuna i projekt energetske obnove Srednje škole Vrbovec težak 9,3 milijuna kuna.

Na kraju svečane sjednice, zaslužnim su građanima dodijeljene godišnje nagrade grada Vrbovca i nagrade za životno djelo, a u glazbenom dijelu programa nastupio je Mješoviti pjevački zbor HKUD-a Petar Zrinski.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime