“Svatovski običaji vrbovečkog kraja” privukli brojnu publiku

0
Komunalac add

U Likovnoj galeriji Vrbovec još uvijek možete pogledati izložbu „Svatovski običaji vrbovečkog kraja” koja je otvorena protekloga vikenda u sklopu manifestacije „Kaj su jeli naši stari”. Autorice izložbe Ljiljana Stanko i Zdenka Bartol potrudile su se obići naše starije sugrađane i očuvati od zaborava njihova sjećanja i priče.

Izložbu je tijekom manifestacije posjetilo više od 700 posjetitelja, a njihove su reakcije oduševile autorice ovog zahtjevnog projekta. – Jako smo zadovoljne jer veliki je trud ovdje uložen, pogotovo Ljiljana koja je bila na terenu. Ljudi su bili sretni da mogu ovo vidjeti, a najviše vas veseli njihovo oduševljenje, mnogi su vikali: “Gledaj ovo, to je točno tak bilo” ili “Točno, točno takvu tortu sam i ja pekla”, naravno onda vam je drago kad od posjetitelja čujete da smo prikazali točno kako je sve to nekada izgledalo – pojašnjava Zdenka Bartol.

Izložbu nisu posjetili samo stariji Vrbovčani koji se tih vremena sjećaju, već i brojni mladi koje je iznenadilo bogatstvo svatovskih običaja. –Nisu mogli vjerovati da je jednu svadbu nekada pratilo toliko sadržaja. Svatovi su znali trajati po dva dana i dvije noći, a što je siromašnija svadba bila to je veselje duže trajalo – priča Ljiljana Stanko.

Zanimljivo je da izložba nije privukla samo domaću publiku, već i brojne strance, a među njima Meksikance i Litvance. Ako još niste, još uvijek stignete posjetiti izložbu u dogovoru s Pučkim otvorenim učilištem ili autoricama koje će vas rado provest kroz postav.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime