Svako dijete treba obitelj – kako postati udomitelj?

1
Komunalac add

Centar za socijalnu skrb Vrbovec uključen je u nacionalnu kampanju za promicanje udomiteljstva „Svako dijete treba obitelj“ čiji je cilj povećanje broja brižnih udomiteljskih obitelji za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

Vrbovečki kraj prepoznat je kao područje gdje se tradicionalno njeguje i stalno širi djelatnost udomiteljstva. Udomiteljstvo u Republici Hrvatskoj ima dugu tradiciju (od 1902. godine), a cijelo to vrijeme djeluju i udomitelji na području Vrbovca, Dubrave, Farkaševca i okolice. Po tome je, između ostalog, ovaj kraj prepoznat u cijeloj državi. Trenutačno na ovom području djeluje više od 200 udomiteljskih obitelji koje udomljavaju 600-tinjak osoba iz raznih krajeva Hrvatske te na taj način vrbovečki udomitelji predstavljaju socijalnu mrežu za prihvat osoba u potrebi na nacionalnoj razini. Zbog toga su prepoznati i u nadležnom Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, uključeni u kreiranje novih zakona u tom području te su im već u nekoliko navrata dodijeljene nagrade ministrice za izuzetne uspjehe ostvarene u promicanju i obavljanju udomiteljstva.

Uvijek postoji potreba za novim udomiteljskim obiteljima

Udomiteljstvo je oblik skrbi u zamjenskoj obitelji kada se za dijete ili odraslu osobu ne može brinuti njegova biološka obitelj. U pravilu, udomiteljstvo je privremeno – dok se ne poprave prilike u biološkoj obitelji korisnika smještaja, dok se ne donese odluka o drugom obliku skrbi o korisniku ili do osamostaljenja.

Trenutačno je više od polovice udomitelja u Hrvatskoj u dobi iznad 55 godina, a 29% ima završeno osnovnoškolsko obrazovanje ili nezavršenu osnovnu školu. Uvijek postoji potreba za novim udomiteljskim obiteljima, a posebice obiteljima mlađe životne dobi i višeg stupnja obrazovanja. Slično je i na području nadležnosti Centra za socijalnu skrb Vrbovec, a to se pogotovo odnosi na udomitelje za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi gdje je trenutačno puno više djece u potrebi od broja slobodnih mjesta u udomiteljskim obiteljima.

Nadležno Ministarstvo posebno je prepoznalo važnost osiguravanja tople i obiteljske skrbi za svako dijete koje ne može odrastati u svojoj biološkoj obitelji, a naročito za djecu do 3 godine starosti te je stoga usmjerilo svoje napore ka razvijanju udomiteljstva za djecu kroz donošenje novih zakonskih propisa, povećanje naknada koje ostvaruju udomitelji koji skrbe o djeci, organiziranje nacionalne kampanje za promicanje udomiteljstva u suradnji s UNICEF-om (Svako dijete treba obitelj, Mliječna staza 2018.).

Novi Zakon o udomiteljstvu

Početkom 2019. godine donesen je novi Zakon o udomiteljstvu kojim se, između ostalog, udomiteljima omogućava obavljanje udomiteljstva kao zanimanja što podrazumijeva fiksnu naknadu za rad udomitelja te plaćanje obveznih doprinosa. Tim zakonom je također za sve udomitelje povećan iznos naknada za rad udomitelja, a pogotovo za udomitelje djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Dodatno, kampanjom Mliječna staza 2018. godine prikupljena su sredstva za nabavku veće opreme za udomitelje djece do 3 godine starosti (namijenjena za nabavku kolica, sjedalica za auto, stolica za hranjenje, krevetića i drugo).

 Grad financira boravak udomljene djece u vrtićima

Kako bi se osigurala kvalitetna mreža potpore udomiteljima na lokalnoj razini te povećao broj udomiteljskih obitelji za djecu, Grad Vrbovec je, na prijedlog Centra za socijalnu skrb Vrbovec, donio Odluku o izmjenama i dopunama odluke o pravima iz socijalne skrbi Grada Vrbovca kojom je omogućio financiranje boravka udomljene djece u ustanovi predškolskog odgoja u 100%-tnom iznosu. Cilj navedene odluke je pružanje  stručne pomoći i podrške udomiteljima u skrbi za djecu mlađe dobi od strane stručnjaka koji rade u vrtiću te omogućavanje zaposlenim osobama da se lakše odlučuju za udomljavanje djece što bi u konačnici moglo potaknuti daljnji razvoj udomiteljstva u ovom kraju. Centar za socijalnu skrb Vrbovec i dalje radi na razvijanju novih usluga i osiguravanju podrške svim udomiteljima, a pogotovo udomiteljima djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Svi koji su zainteresirani i smatraju da bi u okviru svoje obitelji mogli pružiti dom djetetu bez odgovarajuće roditeljske skrbi mogu se javiti Timu za udomiteljstvo Centra za socijalnu skrb Vrbovec na adresi Trg Petra Zrinskog 23 ili na broj telefona 01 2791 259, gdje će dobiti sve potrebne informacije.

1 KOMENTAR

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime