Sutra u ponoć ukidanje gotovo svih epidemioloških mjera

0
Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
Komunalac add

Nacionalni stožer civilne zaštite na današnjoj je konferenciji za medije predstavio plan o ublažavanju epidemioloških mjera. Ukida se najveći dio epidemioloških mjera, a ostaje obveza korištenja medicinskih maski za neke kategorije, odnosno za zaposlenike i pacijente u zdravstvenom sustavu i zaposlenike ustanova socijalne skrbi. Mjere se ukidaju sutra u ponoć – prenosi HRT.

Pripremili smo odluke kojima se ukida najveći dio epidemioloških mjera, s time da ostaje obveza korištenja medicinskih maski za neke kategorije. Nekim kategorijama bi se preporučilo korištenje – istaknuo je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović dodajući da je jedan od razloga za ukidanje i dolazak toplijeg vremena.

Po pitanju maski također je istaknuo da se pripisuje njezino korištenje samo u okolnostima visokog rizika. – Osnovna novost je da se pripisuje njezino korištenje samo u okolnostima visokog rizika, a u okolnostima koje su nižeg rizika, daje samo se preporuka nošenja maski. Maske će se morati koristiti obvezno samo u zdravstvenom sustavu, kod djelatnika i pacijenata te kod zaposlenika ustanove socijalne skrbi koji pružaju uslugu smještaja kod starijih osoba i osoba s invaliditetom te posjetiteljima i korisnicima – rekao je Božinović.

Više nema zabrane ulaska u RH bez obzira na zemlje iz kojih se dolazi. – Državljani će moći doći bez dokazivanja razloga zašto dolaze, bit će dovoljno da ispunjavanju epidemiološke uvjete, odnosno da imaju COVID potvrdu. Ograničenje prelaska se neće odnositi na raseljene osobe iz Ukrajine koje dolaze u Hrvatsku – rekao je.

Odluke će biti objavljene u petak u Narodnim novinama, rekao je Božinović, stupit će na snagu sutra u ponoć, odnosno u ponoć između petka na subotu.

COVID potvrde se koriste u zdravstvenom sustavu i kada je pitanje smještaja u socijali. – Epidemija i globalna pandemija dolaze u silaznu putanju, možemo sada razgovarati o redukciji mjera – rekao je ministar zdravstva Vili Beroš. No, dodaje da “opreza nikada dosta” te da će se pratiti situacija i kako će se ona razvijati na jesen.

Možemo se eventualno nadati da će ova pandemija krenuti smjerom pretvaranjem u endemsku bolest i našim suživotom s tim virusom. No, bitno je da naši stariji sugrađani i imunokompromitirani i dalje poštuju mjere i da se, oni koji nisu, cijepe – rekao je Beroš.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime