Studentica i sutkinja Helena Blažic

0
Komunalac add

Ime i prezime Helena Blažic više nije nepoznato u nogometnim krugovima jer se radi operspektivnoj, nadarenoj i mladoj nogometnoj sutkinji iz Bolča iz općine Farkaševac, koja dijeli pravdu na zelenim terenima već osmu godinu. Helena potječe iz Bolča, naselja koje imanogometnu tradiciju još s kraja 1960-tih godina. Naime, NK Bolč se od 1969. do 1971. godine natjecao se u Općinskoj nogometnoj ligi Vrbovec. Helena Blažic je svoju ljubav prema nogometnom sportu gajila od djetinjstva, koja ju je na kraju odvela u sudačke vode. Time jesamo nastavila uspješnu žensku sudačku tradiciju unutar Nogometnog središta Vrbovec, kojuje prva započela Milka Bešenić iz Žabnice tijekom 1990-tih godina, a kasnije je žensko suđenje afirmirala i na višu razinu podigla Gordana Fiškuš ud. Katušić, koja je međunarodna sutkinja s FIFA znakom. Helena je prva četiri razreda pohađala u Bolču gdje i živi, a ostala četiri u Farkaševcu. Srednju medicinsku školu završila je u Bjelovaru. Trenutno je studentica na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu gdje studira sestrinstvo.

U svezi prvih sudačkih početaka, sadašnjeg sudačkog statusa i o daljnjim ambicijama razgovarali smo s talentiranom nogometnom sutkinjom Helenom Blažic.

Kako ste se našli u sudačkim vodama?

U početku mi je bilo jako teško, ali svaki početak je težak pa ajde. Trebalo mi je neko vrijeme da sve to savladam, ali sad kad sam potpuno ušla u nogomet i pravila nogometne igre stvarno mi je super.

Koliko godina ste sutkinja?

Sudim od svoje 16 godine, dakle sad već 7 godina. Tečaj sam završila 8.ožujka 2014.godine.

Tko Vam je pomagao u sudačkim počecima?

Imala sam veliku podršku od čelnih ljudi iz nogometnog saveza, ali isto tako i od svojih sudačkih kolega. A posebno mi je pomogla kolegica Kristina Veljačić koja mi je sad i prijateljica.

Na kojoj ligi sada sudite?

Trenutno sudim Jedinstvenu županijsku nogometnu ligu. No, kada nisam delegirana na utakmice navedene lige, sudim mlađe uzraste i 1. i 2. ŽNL NS Zagrebačke županije.

Koliko ima sutkinja u NS Vrbovec?

U NS Vrbovec imamo 3 aktivne nogometne sutkinje, uz mene tu je Gordana Katušić i Kristina Vitez. Ovim putem pozivam sve zainteresirane djevojke da se jave na tečaj, jer iako će se u ovom poslu naći u dosta negativnih situacija, puno je više pozitivnih. Smatram da nas nogometno suđenje može samo dobro pripremiti za budućnost i sve situacije u kojima ćemo se morati izboriti kao žene, jer treba dosta hrabrosti za izaći među 22 muškarca na terenu plus publika. Tjera nas da budemo fizički aktivne i još k tome dobro dođe džeparac. Stječi ćete puno prijatelja i dobrih poznanstva, a ni zahtjevi na face-u i instagramu, te koje kakve bračne ponude nisu rijetkost. Ne treba se bojati, jer da vam se i ne svidi, bar ćete imati jedno iskustvo više.

Koja bi iskustva izdvojili iz sudačkog poziva?

Ima jako puno negativnih iskustava, ali još više pozitivnih. Od negativnih nemam ništa posebno za izdvojiti osim vrijeđanja, koje bude često prisutno, sudila dobro ili ne. Jer eto sudac je uvijek kriv. Pozitivnih je puno više. Uvijek je lijepo stjecati nova prijateljstva i poznanstva te vidjeti nova mjesta. Zanimljiva situacija nam se desila kada smo kolegice i ja išle suditi nogometnom klubu koji je u to vrijeme bio na jako lošem glasu zbog odnosa prema sucima i suparničkim igračima. Moram priznati da smo do tamo bile dosta uplašene, no dolaskom tamo ispalo je da glasine nisu bile istinite. No, na kraju smo ih mi šarmirale i nije bilo nikakvih problema. Mi smo oduševljene bile s njima, a i oni s nama. Ponudili su nam odmah koze, ako se udamo za njih, ali evo mi tri još uvijek slobodne. Jednom sam bila pomoćna sutkinja i dečko mi je uklizao, bilo je mokro i kiša je padala, utakmica nije bila nabrijana i eto desio se najbolji ulet ikad.

Koje su vam sudačke ambicije?

Trenutno sam u situaciji gdje radim i studiram te sam zadovoljna sa svojim trenutnim statusom i angažmanom na utakmicama. Dobivam dovoljan broj utakmica, ali zbog velikog obujma posla i puno obaveza na fakultetu trenutno se ne mogu posvetiti 100% suđenju, ali u nekakvoj bližoj budućnosti voljela bi napredovati na viši rang. Nije tajna da bi voljela jednog dana suditi međunarodne utakmice.

Imate li sudačkog uzora?

Naravno da imam sudačkog uzora, to su Gordana Katušić i Jerko Crnčić. Super su kolege i privatno kao osobe. Puno sam uz njih naučila, a i uvijek se mogu osloniti na njih što mi puno znači. Volim suditi s njima jer znam da sve bude korektno odrađeno.

Tko je Vaš favorit u svijetu nogometaša i nogometašica? 

Ima puno dobrih nogometaša i nogometašica koje favoriziram tako da ne bih znala koga izdvojiti.

Koje imate hobije u slobodno vrijeme?

Nemam baš puno slobodnog vremena, ali kad imam to iskoristim maksimalno. Volim putovati, ali još više otići na mjesta gdje se dobro jede, pije i gdje su tamburaši. Šta da Vam kažem, bećaruša prava.

 

Zdenko Brezarić

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime