Strože mjere za cijelu zemlju

0
pixabay.com
Komunalac add

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je nove mjere koje se odnose na ograničavanje javnih i drugih okupljanja na 50 osoba. Donesene mjere vrijedit će idućih 14 dana nakon čega će se procijeniti provedba mjera i odlučiti treba li ih promijeniti ili produžiti.

Donesena je odredba kojom je propisana stroga mjera fizičkog distanciranja, izbjegavanje bliskog kontakta u razmaku od najmanje dva metra u zatvorenom i 1,5 metar na otvorenom prostoru. Također, nalaže se zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja s više od 50 osoba. Na svadbama može biti najviše 30 osoba. Na pogrebima i polaganjima urni najviše 30 osoba. Na ostalim privatnim svečanostima i okupljanjima može biti najviše 15 osoba.

Sportska natjecanja mogu se održavati samo bez gledatelja. Javna događanja, okupljanja i svečanosti mogu trajati najdulje do 22 sata, osim svadbi koje mogu trajati do ponoći. Okupljanja i svečanosti u ugostiteljskim objektima mogu trajati najdulje do kraja radnog vremena utvrđenog odlukom Stožera. Uvodi se obveza dostavljanja obavijesti o održavanju javnih događaja s više od 30 osoba nadležnoj službi civilne zaštite, kao i obveza vođenja pisane evidencije sudionika na svim događajima s više od 15 osoba.

Uvodi se zabrana prodaje alkoholnih pića od ponoći do šest sati. Obvezno će biti korištenje maski za lice ili medicinskih maski na otvorenom kada nije moguće održavati fizičku distancu i obvezno korištenje maski prilikom ulaska i boravka na grobljima.

Nove se mjere, međutim, ne odnose na profesionalne umjetničke izvedbe i programe, kino projekcije, vjerske obrede i izložbe u muzejima jer su za njih propisani posebni protokoli.

Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije također je donio nove mjere koje se odnose na područje naše županije, a možete ih pročitati na linku.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime