Strnščak: Vrbovec je i dalje grad s najmanje zaraženih u Zagrebačkoj županiji

0
Komunalac add

Načelnik Stožera civilne zaštite Grada Vrbovca Ivica Strnščak gostovao je danas u našem programu te komentirao trenutnu epidemiološku situaciju na vrbovečkom području. –Smatram da možemo biti zadovoljni s našom situacijom budući da smo grad s najmanje zaraženih u Zagrebačkoj županiji. Naši su sugrađani savjesni i pridržavaju se svih mjera. Zasad u Vrbovcu imamo 11 potvrđenih slučajeva, od toga tri su osobe izliječene, a jedna je osoba preminula. Govorim o podacima za Ispostavu Doma zdravlja Vrbovec koji se odnose na grad i nama susjedne općine. Osobe koje su zaražene i možda su se kretale na našem području, no nemaju tu prijavljeno prebivalište, prema službenim podacima nisu registrirane za naše područje – ističe Strnščak.

Nakon pojave koronavirusa u prvoj momčadi NK Vrbovca, kakva je trenutno situacija u klubu?

S njima smo u redovnom kontaktu. Testirano je 27 igrača NK Vrbovca, čekaju se rezultati koji bi trebali biti gotovi tijekom ovog tjedna. Cijela momčad i treneri su u samoizolaciji. Zasad je zaraza potvrđena kod dva igrača. Njihovi kontakti su pronađeni i nalaze se u samoizolaciji. Određene osobe povezane s nogometnim klubom, povezane su i s tvrtkom Komunalac Vrbovec, također su u samoizolaciji. Vrbovčani ne trebaju biti zabrinuti, sve se odrađuje prema propisima i ne treba širiti paniku – naglašava načelnik Stožera.

Načelnik stožera komentirao je i spornu situaciju na koju je i nas upozorila jedna naša slušateljica. Naime, u njezinoj obitelji jedna je zaražena osoba, s kojom ostali ukućani nisu bili u kontaktu te im nije određena samoizolacija. Međutim roditelji zaražene osobe samoinicijativno su otišli u samoizolaciju, kako bi mogli brinuti o zaraženom. Neugodnost je doživjela njihova kćer koja nije u samoizolaciji no prilikom odlaska u lokalni dućan zamoljena je da napusti prostor.

Upoznat sam s tom situacijom. Dakle, nitko od nas ne može samostalno odlučivati tko treba ili ne treba biti u samoizolaciji, za to postoje stručne službe, kao i policijska postaja koja nadzire osobe koje bi trebale biti u samoizolaciji. Razgovarali smo s vlasnikom trgovine, kao i osobom kojoj nije bilo dozvoljeno da uđe u trgovinu. Razgovarali smo i s predsjednicom mjesnog odbora tog naselja, koja nam je sugerirala da postoji dosta zabrinutih mještana koji sumnjaju da se osobe koje trebaju biti u samoizolaciji slobodno kreću. Mi ćemo to naravno proslijediti mjerodavnim službama koje će obaviti nadzor – pojasnio je Strnščak te apelirao na građane da budu odgovorni i poštuju mjere.

Virus je tu, s njim ćemo još sigurno morati živjeti sljedećih godinu dana. Život i gospodarstvo mora ići dalje. Najbitnije je da se što prije evidentira žarište zaraze i stave pod kontrolu svi kontakti. Stožer je ovdje da pomogne građanima, budimo odgovorni – naglašava Strnščak.

Stožer civilne zaštite Grada Vrbovca radi za upite građana od 8 do 14 sati. Kontakt telefon je 01/2799-900, a email adresa: informacije@vrbovec.hr

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime