Stožer predstavio nove mjere – COVID potvrde uvode se u državne i javne službe

0
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Komunalac add

Nacionalni stožer na današnjoj je konferenciji za medije predstavio nove mjere koje obuhvaćaju širu upotrebu COVID potvrda.

COVID potvrde će se uvesti za državne i javne službe, prenosi HRT. U tijeku su pripreme i idućih dana donijet će se nove odluke u kojima će se uvesti obveza posjedovanja COVID potvrda kao uvjet obavljanja djelatnosti. Mjera će se uvesti za sve državne službenike i namještenike, lokalne, regionalne, područne samouprave, kao i za trgovačka društva kojima je osnivač država ili navedene samouprave. Odluka stupa na snagu od 15. studenog, a potvrde će morati imati i svi koji odlaze u te institucije.

Ovisno o epidemiološkoj situaciji, do 15. studenoga se može uvesti obveza posjedovanja COVID potvrde za ulazak u teretane, fitness centre, kafiće i restorane te sportske dvorane.

Od sutra pak na snagu stupaju nove mjere oko okupljanja. Zabranjuje se održavanje svih javnih okupljanja u zatvorenim prostorima na kojima je prisutno više od 50 osoba, osim ako se radi o događaju na kojem sudjeluju samo osobe s COVID potvrdom. Za isto suglasnost treba dati Stožer civilne zaštite jedinice lokalne samouprave. Drugo, pooštravaju se dodatno mjere za održavanje svih javnih događanja u zatvorenim prostorima gdje će sudjelovanje s COVID potvrdom biti obvezno korištenje maske i održavanje razmaka, dosad to nije bilo obvezujuće. I dalje vrijedi mjera zabrane održavanja javnih okupljanja na kojem je prisutno više od 100 osoba, osim ako se radi o okupljanju na kojem sudjeluju samo osobe s COVID potvrdom. Iznimno moći će se održati javno okupljanje s više od 100 osoba na otvorenom ako to odobri HZJZ.

Sva javna okupljanja moraju završiti do ponoći. Izuzetak su projekcije u kinu, ako su počele do 23 sata, kao i svadbe, koje moraju završiti do 2 sata iza ponoći. Kongresi i konferencije će se moći održavati samo ako svi imaju COVID potvrde. Sportska natjecanja u zatvorenom i na otvorenom će se moći održavati samo ako svi imaju COVID potvrde, te nose medicinske maske za lice u zatvorenom.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime