Stožer: Dobra procijepljenost u Vrbovcu

1
Komunalac add

Danas je održana prva sjednica Stožera civilne zaštite Grada Vrbovca na čelu s novim načelnikom Stožera, zamjenikom gradonačelnika Markom Beloševićem.

Uz bolju epidemiološku situaciju i ublažavanje mjera raste i broj upita građana. –Trenutno su najaktivniji upiti oko raznih događaja i okupljanja, najviše svadbenih svečanosti. Limit je 120 osoba, u taj broj ne ulazi osoblje. Organizatori vjenčanja su službeno mladenci, koji su odgovorni za sve. Gosti moraju zadovoljiti jedan od tri uvjeta – ili da su cijepljeni, da imaju potvrdu da su preboljeli COVID ili negativan test u zadnjih 48 sati – rekao je Belošević te dodao se kod javnih okupljanja u funkciju mogu ponovno staviti društveni i vatrogasni domovi. –Znači za bilo kakve proslave, važno je naglasiti da je dozvoljeno do 100 osoba te trajanje proslave do 23 sata. Kad je riječ o pogrebima, broj ljudi nije ograničen, ali bez bliskog izražavanja sućuti. Sajmovi također nemaju ograničen broj posjetitelja, no i dalje vrijedi obaveza nošenja maske i održavanja distance – pojasnio je načelnik Stožera.

U Vrbovcu je dosad održano šest termina masovnog cijepljenja. Sljedeći termini cijepljenja su 12., 13., 19. lipnja te 3. srpnja. –Cijepljenje će se i dalje odvijati preko doktora u ambulantama, pacijenti se uvijek mogu javiti svojim izabranim liječnicima. Dosad je cijepljeno između 12 i 13 tisuća ljudi, teško je sada točno utvrditi tko je od kuda, budući da smo cijepili i građane koji su se prijavili preko nacionalne platforme i nisu svi iz Vrbovca. No svakako odaziv je jako dobar i procijepljen je dobar dio populacije. Sljedeća faza koju očekujemo je cijepljenje i mlađe populacije, djece od 12. godina na dalje  – naglasio je Davorin Radin, voditelj vrbovečkog Doma zdravlja.

Krajem travnja ponovno je otvoren i vanjski dio gradske tržnice koji radi bez teškoća. –Vanjski dio tržnice bio je nepotrebno tretiran kao sajam, potrudili smo se s našim i županijskim stožerom da se ta odluka ispravi i tržnica je opet otvorena za naše OPG-ovce koji prodaju svoje vlastite proizvode – rekao je direktor Komunalca Mato Jelić.

Sve aktivnosti Gradskog društva Crvenog križa Vrbovec također se provode bez poteškoća. –Velika većina naših gerontodomaćica je cijepljena te nismo prenosnici zaraze za naše starije stanovništvo. Tražimo načine i za stimulaciju na cijepljenje preostalih gerontodomaćica tako da budemo sigurni da doista nismo nikome ugroza. Trenutno provodimo i pet EU projekata te smo angažirani i oko toga – istaknula je ravnateljica vrbovečkog Crvenog križa Jelena Mucko.

Svih postojećih mjera treba se i dalje pridržavati. –Trebamo paziti da sve ostane u epidemiološkim okvirima. Također se treba i dalje kontrolirati pridržavanje mjera, vidimo da kafići i dalje ne smiju raditi u zatvorenim prostorima, već samo restorani. Radno vrijeme ograničeno je do 23 sata, tako da na to i dalje treba obratiti pozornost. U slučaju potrebe treba organizirati obilazak i vidjeti kakvo je stanje na terenu – naglasio je Nino Marić iz Ravnateljstva Civilne zaštite.

Ljetno razdoblje trebalo bi proći s manjim brojem zaraženih uz dodatno popuštanje mjera, zaključak je današnje sjednice. Stožer je i dalje na raspolaganju za sve upite građana preko mail adrese: marko.belosevic@vrbovec.hr ili na broj telefona:01/2799-900.

1 KOMENTAR

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime