Stop zapuštenim vinogradima

0
Komunalac add

Vrbovečki su vinogradari odlučili krenuti u borbu sa zapuštenim vinogradima na cijelom našem vinogorju, prije svega radi spriječavanja daljnjeg širenja američkog cvrčka, odnosno fitoplazme. Na nedavnoj su skupštini osnovali peteročlano  povjerenstvo (Antun Štanfel, Goran Ivančan, Rihard Miković, Nikola Svilić i Martina Pankretić), koja u idućih 15-20 dana treba uz pomoć svojih članova popisati sve zapuštene vinograde i ostale parcele. Sakupljene podatke predat će gradskom agro-redaru, a ovaj ih proslijediti fito-sanitarnoj inspekciji. Vlasnici spornih parcela bit će dužni iskrčiti svoje zapuštene vinograde.

-Redari i inspekcije na teren moraju izaći po službenoj dužnosti i dalje će postupati prema važećoj Naredbi o suzbijanju zlatne žutice, te Akcijskog plana za suzbijanje američkog cvrčka u RH – kaže dipl.agr. Goran Ivančan.

Predsjednik vrbovečke Udruge vinogradara Antun Štanfel dodaje:

-Moguće je da će se vlasnici zapuštenih parcela i ljutiti, ali naglašavam za to nemaju nikakvog razloga. Ovom akcijom želimo da se zapuštene površine konačno iskrče, da se održavaju i tretiraju kako treba, a sve kako bi zaštitilo od zaraze susjedne vinograde, koji zbog toga trpe velike štete. I mi i savjetodavna služba godinama javno apeliramo da se to uradi, ali bez učinka. Dakle, ne radimo ovo da bismo nekome napakostili, već zaštitili ono zdravo na susjednim parcelama.

Opširnije o ovome govorimo u našoj nedjeljnoj emisiji za selo od 10 sati.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime