Stogodišnja tradicija uzgoja simentalca na OPG-u Bukal

0
Komunalac add

Obitelj Bukal iz Praščevca (općina Farkaševac) poznata je po tradiciji uzgoja simentalca dugoj gotovo sto godina. Na ovogodišnjoj 29. Državnoj stočarskoj izložbi u Gudovcu primili su posebno priznanje “Austrijsko zvono” za svoj uspješan selekcijski rad i dugogodišnje sudjelovanje na izložbama. –Dobili smo to prekrasno zvono koje je vrh svega. Austrija nam je dodijelila priznanje, meni osobno za više od 20 godina sudjelovanja na izložbama, a našoj obitelj za stogodišnju tradiciju izlaganja na sajmovima – pojasnio je Tomislav Bukal.

OPG Bukal bavi se proizvodnjom mlijeka, mesa i rasplodnog materijala. –Nemamo previše površina koje obrađujemo, tako da se trenutno ne možemo previše širiti dok ne riješimo problem sa zemljom. Trenutno imamo oko 70 krava. Prije tri godine kupili smo farmu u Donjem Markovcu i tamo smo odselili krave, a bikovi i sav podmladak nalazi se ovdje u Praščevcu – pojašnjava Tomislav, kojem na farmi pomaže sin Nikola. –Planiram se nastaviti i dalje baviti s ovim poslom, želio bi i proširiti posao, no naravno samo ako se to bude isplatilo, no kako sada stvari izgledaju to se nažalost ne čini isplativo – naglašava Nikola.

Ekonomski problemi i situacija na svjetskom tržištu uvelike utječu na rad OPG-a. –Naši troškovi su užasno visoki, evo sada bi baš izdvojio struju koja je poskupjela više od tri puta skoro, to je užasno puno. Cijena mlijeka je nešto narasla, ali nasuprot svih drugih troškova je to jako malo. Mi to volimo, bavim se ovim poslom jako dugo, ali ako neće biti profita ne vidimo baš neki izlazak iz svega – ističe Bukal.

Damir Pejaković iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede ističe da se ne nazire kraj teškoj situaciji za naše stočare. –Puno kriznih stvari se poklopilo u isto vrijeme, još i ova nesretna sušna godina, bit će sve više problema s količinom hrane i svi koji će morati kupovati osnovnu hranu od sijena, sjenaže, silaže neće bojim se uspjeti pokriti troškove. Još uopće ne znamo kako će izgledati zima s tim energentima, mineralni gnoj je poskupio, posebno urea i dušik bez kojih se ne može proizvoditi krmno bilje – ističe Pejaković.

Obitelj Bukal nastavlja se i dalje boriti sa svim teškoćama zbog ljubavi prema simentalcu i želje da se sačuva tradicija. –Mi to volimo, nadamo se da ćemo i dalje nastaviti i da će i naši sinovi to nastaviti također – ističe Tomislav Bukal.

Foto: hapih.hr

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime