Stjepan Latinović: “Za koju godinu u Gudovcu više nebu krava”

0
Komunalac add

Stjepan Latinović iz Cugovca poznati je uzgajatelj simentalca koji se može pohvaliti s više od 25 godina redovitog izlaganja na Državnoj stočarskoj izložbi u Gudovcu. Ove je godine u konkurenciji junica osvojio prvu nagradu za junicu Doroteu. Izložba je, kaže nam, održana u teškim uvjetima. – Ove godine nije bilo niti Holstein pasmine, a i simentalca kaj je bilo, to smo samo nas četvorica, koji već idemo u godine, tako da su moje prognoze da za dve, tri godine više krava u Gudovcu nebu. Nije da nema stoke, ja poznam neke vrhunske uzgajivače, ali oni ne žele ići – ističe rekorder Gudovca, koji neće odustati od izlaganja na sajmu. – Dok god bude zdravlje dalo, ja budem išao – naglašava.

S uzgojem se obitelj Latinović samostalno bavi od 1997. godine. Puno se toga promijenilo od tih dana kad su Stjepan i supruga Brankica krenuli u posao. – Oko nas je bilo stoke, nije bilo kuće koja nije imala stoku, sve štale su bile pune, zadnjih desetak godina evo samo nas trojica imamo stoku u selu. I nije to samo u Cugovcu, u našoj općini ima sela u kojima nema niti jedne krave. Mladost je otišla, a nas još par je već u pedesetim godinama i radimo od danas do sutra, da se sutra nešto dogodi krave idu van, da Dukat stavi cijenu mlijeka od 5 kuna niti to više ne pomaže – ističe Latinović.

Djeca naravno pomažu, no nije siguran hoće li jednoga dana nastaviti s obiteljskim poslom. – Djeca dok im perje ne naraste sve vole, kad lastavica naraste ona leti iz gnijezda. Ne znam, sada ne mogu to reći, jel bude sin, jel bude koja kćer. Sin je na poslu, kad dođe doma, naravno pomaže u štali, no hoće li jednoga dana sve preuzeti sada ne mogu reći jel to bude ili ne bude, ali prije ne bude neg bude – smatra Stjepan Latinović.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime