Stjepan Fotović: “Kupujte zdrave, domaće proizvode”

0
Komunalac add

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Fotović iz Samoborca već se dugi niz godina bavi  proizvodnjom i prodajom meda, bučinog ulja, bučinih suhih koštica i bučinog brašna. Nositelj OPG-a Stjepan Fotović i njegova dva sina obrađuju oko 10 hektara zemlje, a svoju su proizvodnju najprije započeli s povrćem. – Imali smo velike površine kupusa, a kasnije smo imali intenzivnu proizvodnju jagoda. No prije pet godina prekinuli smo proizvodnju jagoda zbog nedostatka radne snage za pripremu, obradu, održavanje i u konačnici za berbu proizvoda. Stoga se sada prilagođavamo onim proizvodima, odnosno proizvodnji koja ne iziskuje toliko radne snage kako bi to lakše mogli održati – rekao je Fotović.

U ponudi proizvoda ovog OPG-a može se pronaći i med od bagrema, a pčelarstvo je, prema riječima Fotovića, u Samoborcu tradicija već preko sto godina. Trenutno imaju oko osamdeset košnica što je količina koju uz redovan posao stignu odraditi. – I moj djed i otac bavili su se pčelarstvom, također i ja iako manje, ali moj stariji sin intenzivno se nastavio baviti time. Pčelarstvo dosta ovisi o vremenskim prilikama, a u zadnje tri, četiri godine bilo je kasnijih mrazeva, stradao je bagrem i livade. Rezultati nisu sjajni, ali imamo nešto meda i za prodaju – spomenuo je Fotović.

Primarni proizvod ovog obiteljskog gospodarstva ipak su buče, odnosno bučino ulje. Zemljište se priprema u rano proljeće, a sjetva kreće u periodu od sredine travnja do početka svibnja, ovisno o vanjskim temperaturama. – Nakon sjetve mora se zaštititi od korova. Ove smo godine upravo s time imali problem. Dogodilo se da je u kasnijoj fazi, negdje nakon dva mjeseca rasta buča došlo do nicanja korova što je i smanjilo prinose. Nakon što buče dozriju, ide se u berbu, a to rade posebni kombajni. Sljedeći je proces pranje koštica i nakon pranja ide se u sušaru. Nakon toga, slijedi prešanje koje obavljam u uljari PA-VITA u Dugom Selu – pojašnjava Fotović.

Inače, dva su procesa dobivanja ulja iz bučinih koštica. Jedan proces je hladno prešanje, a drugi proces je toplo prešanje. – Kod hladnog prešanja potrebno je oko 8 do 10 kilograma koštica za litru ulja, a kod toplog prešanja potrebno je oko 2,5 do 3 kilograma koštica – rekao. Bučino ulje djeluje blagotvorno na ljudsko zdravlje jer sadrži brojne vitamine. – Ljekovita svojstva proizvoda od buče su korisna osobito za mušku populaciju. Brojni doktori preporučuju korištenje bučinog ulja kod bolesti prostate, a sadrži i niz nutritivnih svojstava –ističe Fotović.

Na pitanje planira li u budućnosti proširiti proizvodnju svog OPG-a Fotović odgovara kako mu je velika želja voćnjak. – Meni je želja voćnjak, jabuke i trešnje, međutim jedno su želje, a drugo mogućnosti. Vizije postoje, a kako će se planovi realizirati, vidjet ćemo  – zaključuje Fotović.

Opširnije o ovoj temi poslušajte u našoj nedjeljnoj emisiji Za naše selo od 10 sati na 94,5 MHz.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime