Stiglo odobrenje za RVS Zagreb Istok

0
Komunalac add

Projekt „Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb Istok“ dobio je konačno odobrenje JASPERS-a. Inače, JASPERS predstavlja partnerstvo za tehničku pomoć u okviru kojeg djeluju Europska komisija, Europska investicijska banka i Europska banka za obnovu i razvoj. U sklopu ovog instrumenta zemlje korisnice dobivaju neovisan savjet koji im služi kao pomoć u pripremi velikih projekata koji će se sufinancirati iz dva strukturna i investicijska fonda EU-a – Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda.

„Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb Istok“ ukupne vrijednosti preko 700 milijuna kuna u završnoj je fazi pripreme dokumentacije za financiranje iz fondova EU. Konačan cilj je osigurati priključak na javni vodoopskrbi sustav za 105 tisuća stanovnika istočnog dijela Zagrebačke županije. Projektom će biti obuhvaćena gradnja nove ili rekonstrukcija postojeće javne vodoopskrbne mreže na području Dugog Sela, Ivanić-Grada, Svetog Ivana Zeline i Vrbovcu te općina Brckovljani, Rugvica, Kloštar Ivanić, Križ, Bedenica, Dubrava, Farkaševac, Gradec, Preseka i Rakovec.

Trenutno je oko 35 posto našeg područja pokriveno vodovodnom mrežom, a izgradnjom jedinstvenog vodoopskrbnog sustava za istok Županije, ta brojka bi se popela na oko 90 posto. Iz europskih fondova trebalo bi biti osigurano 68,61 posto sredstava, a iz nacionalnih izvora preostalih 31,39 posto. Nacionalna komponenta će se s po 12,55 posto financirati iz proračuna RH i proračuna Hrvatskih voda, dok će preostalih 6,28 posto ili oko 44 milijuna kuna osigurati investitor – Vodoopskrba i odvodnja Zagrebačke županije d.o.o. odnosno gradovi i općine uključeni u projekt te Zagrebačka županija.

Spomenuto odobrenje JASPERS-a potvrđuje da je projekt spreman za prijavu za sufinanciranje. Sada će Ministarstvo zaštite okoliša i prirode te Hrvatske vode obaviti pregled dokumenata i ukoliko ne bude nikakvih primjedbi aplikacijski paket će se dostaviti na konačno odobrenje Europskoj komisiji.

(A.B.)

ChannelImages

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime