Šteta od potresa u Zagrebačkoj županiji procijenjena na 1,2 milijarde kuna

0
Foto: Dražen Kopač
Komunalac add

Nakon što je župan Stjepan Kožić proglasio prirodnu nepogodu potres, prema prvim procjenama unesenim u Registar štete, a koje su dostavili gradovi i općine s područja Zagrebačke županije, ukupna šteta na stambenim i poljoprivrednim objektima te javnim i kulturnim ustanovama iznosi 1,2 milijarde kuna – rečeno je na konferenciji za medije održanoj u općini Kravarsko, koja je uz Zaprešić, Veliku Goricu i Pokupsko, jedna od najjače stradalih općina na području Zagrebačke županije. –Iako je Vlada Republike Hrvatske proglasila prirodnu katastrofu, na zahtjev naših gradova i općina proglasio sam prirodnu nepogodu potres, a zahvaljujući promptnoj reakciji svih jedinica lokalne samouprave došli smo do prvih konkretnih pokazatelja za područje cijele Zagrebačke županije koji iznose gotovo 1,2 milijarde kuna- rekao je župan Stjepan Kožić, osvrnuvši se i na podatke iz aplikacije Ministarstva prostornog uređenje, graditeljstva i državne imovine prema kojima su za pregled statičara prijavljena 3833 objekta. Do sada je pregledano njih 1836, od čega je crvenu naljepnicu je dobilo 6%, žutu 21%, a zelenu 73% objekata.

Foto: Dražen Kopač

Kako bi se čim prije pregledali ostali objekti formirana su još dva dodatna tima u sklopu županijskog Odsjeka za obnovu.

Što se tiče škola kojima je osnivač Zagrebačka županija 28 zgrada imalo je oštećenja, a šteta je procijenjena na 4,5 milijuna kuna. Sve su osposobljene za rad osim dvije područne škole u Kravarskom za čije je učenike u dogovoru s roditeljima nastava osigurana u matičnoj OŠ Slavka Kolara.

Na županijskim zdravstvenim objektima šteta je procijenjena na 13,3 milijuna kuna, a najviše je oštećena Specijalna bolnica za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra koja je dobila žutu naljepnicu i čiji je dio pacijenata preseljen u Specijalnu bolnicu Naftalan dok se šteta ne sanira.

U spomenutom Registru, šteta za područje Zaprešića procjenjuje se na 600 milijuna kuna, Kravarskog 170 milijuna kuna, Pokupskog 100 milijuna i Velike Gorice 98 milijuna kuna.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime