Sportska zajednica grada Vrbovca usvojila novi Statut

0
Komunalac add

Gradska zajednica športskih udruga Vrbovec održala je izvještajnu skupštinu na kojoj je sudjelovalo 19 skupštinara od 21 predstavnika. Skupštinom je predsjedavalo Radno predsjedništvo u sastavu Ivan Kralj, Žarko Popović i Damir Fašaić. Na Skupštini je promijenjen naziv u Sportsku zajednicu grada Vrbovca i usvojen novi Statut kao i Poslovnik o radu Skupštine.

Usvajanjem novog Statuta prestao je važiti Statut iz 2015. godine. Novi Statut SZG-a Vrbovec je usklađen sa Zakonom o sportu (NN 141/22). U novom Statutu su najznačajnije promjene u načinu kandidiranja, izbora i opoziva predsjednika, potpredsjednika, članova Izvršnog i Nadzornog odbora koji se biraju tajnim glasovanjem. Članovi zajednice mogu biti u punopravnom, pridruženom i počasnom statusu. Osoba koja je pravomoćno osuđena za neko od kaznenih djela protiv života i tijela, protiv slobode i prava čovjeka i građanina, protiv Republike Hrvatske, protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom, protiv spolne slobode i spolnog ćudoređa, protiv braka, obitelji i mladeži, protiv imovine, protiv sigurnosti pravnog prometa i poslovanja, protiv pravosuđa, protiv vjerodostojnosti isprava, protiv javnog reda i protiv službene dužnosti, ne može organizirati i voditi sportska natjecanja, obavljati stručne poslove u sportu, sudjelovati u radu skupštine ili drugog tijela sportske udruge ili trgovačkog društva niti može biti ovlaštena za zastupanje te pravne osobe. Stegovna komisija Zajednice je tijelo koje odlučuje o stegovnoj odgovornosti članova i osoba koje sudjeluju u programima Zajednice, provodi stegovne postupke u prvom stupnju. Uz navedene najznačajnije promjene koje su izvršene u novom Statutu nalaze se i druge promjene tehničke naravi.

Prema odredbama novog Statuta Nogometno središte Vrbovec je izgubilo status punopravnog člana i sada se nalazi u statusu pridruženog člana. Skupštinari su prihvatili Izvješće o radu za 2023., Financijsko izvješće za 2023. koje je podnio predsjednik Ivan Kralj te izvješće predsjednika Nadzornog odbora Davora Lujića.

U Izvješću u radu je konstatirano da su sportski rezultati koji su postignuti tijekom 2023. godine na istoj razini kao i prošlih godina te se stoga može s pravom i ponosom ukazati da je sport najbolji promotor grada Vrbovca. Zajednica je u 2023. godini organizirala sportsku manifestaciju „Najbolji u sportu Grada Vrbovca u 2022.“, obilježila Hrvatski olimpijski dan, sudjelovala pri organizaciji sportskih izložbi (SD PIK Vrbovec i HK PIK Vrbovec), u suradnji s Turističkom zajednicom grada Vrbovca, PD Vrbovec i ŠRD Amur obilježila Međunarodni dan pješačenja, aktivno doprinosila u provedbi sportskih manifestacije od značaja za grad Vrbovec i za Zagrebačku županiju, prikupljeni su podaci za „Vrbovečki sportski almanah 2022.“ te inicirala aktivnosti na medijskoj i ostaloj promociji vrbovečkog sporta.

AK Sveti Vid je organizirao međunarodni skakački miting Salix Sub Astra, HK PIK Vrbovec državna hrvačka prvenstva, AK Vrbovec 31. vrbovečki polumaraton, NK Lonja memorijalni turnir Čedomil Drvenkar, NK Vrbovec nogometni turnir Pikolo, SD PIK Vrbovec streljačke turnire, ŽOK Vrbovec odbojkaške turnire na pijesku, TK Vrbovec teniske turnire, KK Petar Zrinski košarkaški turnir,  ŠK PIK Vrbovec šahovski turnir, ŠRD Amur i Štuka ribolovna natjecanja itd. Za svaku pohvalu je organizacija Zimske trkačke lige Vrbovec 2023./24. u muškoj i ženskoj konkurenciji koja je startala 3. prosinca 2023., a završila 28. siječnja 2024. godine. Trkačku zimsku ligu je inicirao i organizirao Atletski klub Vrbovec koji je okupio atletičare iz Vrbovca, Križevaca, Ivanić-Grada i Dugog Sela. Od najznačajnijih sportskih rezultata u 2023. godini bili su: Andrea Petrek, 1. mjesto (zlatna medalja) na Svjetskom prvenstvo u bench pressu, Sun City, Južnoafrička Republika, Ivan Badalić, 3. mjesto (bronca) – troskok – Karlovac, Pojedinačno prvenstvo Hrvatske za seniore, Domenik Andreić – 2. mjesto (srebro), kategorija do 86 kg – senior – Prvenstvo Hrvatske za seniore u hrvanju slobodnom stilu, Vrbovec, Gabriel Tkalčić 2. mjesto (srebro) Mr. Universe 2023 u kategoriji seniori bodybuilding, Budva, Crna Gora, Stjepan Leljak – 2. mjesto – Kontinetrail liga itd.

U Financijskom izvješću za 2023. godinu prihodi su iznosili 266.744,84 eura, koliko su bili i  rashodi, dok je amortizacija iznosila 1.530,99 eura. U pridruženo članstvo SZG-a Vrbovec primljeni su Biciklistički klub Vrbovec i Streljačko društvo Trap iz Vrbovca pa sada Zajednica broji 23 člana. Pri usvajanju Financijskog plana za 2024. godinu, odnosno programa javnih potreba u sportu bilo je kao i svake godine najviše prijepora i disonantnih tonova. Usvojena je raspodjela financijskih sredstava za javne potrebe u sportu na području Grada Vrbovca u iznosu od 309.116,07 eura. Pri tome je na sportska društva raspoređen iznos od 228.700,00 eura. U 1. skupinu su raspoređeni: Nogometni klub Vrbovec, Košarkaški klub Petar Zrinski, Ženski odbojkaški klub Vrbovec, Hrvački klub PIK Vrbovec i Teniski klub Vrbovec, u 2. skupinu: Nogometni klub Ban Jelačić, Nogometni klub Gaj, Nogometni klub Lonja, Atletski klub Sveti Vid i Taekwondo klub Vrbovec dok se u paušalnom pragu nalaze: Atletski klub Vrbovec, Badminton klub Fortuna, Powerlifting klub Wild hogs, Streljačko društvo PIK Vrbovec, Šahovski klub PIK Vrbovec, Športsko-ribolovno društvo Amur, Športsko-ribolovno društvo Štuka, Bodybuilding klub Aero fit i Planinarsko društvo Vrbovec. Na inicijativu predsjednika Taekwondo kluba Vrbovec Dinka Šimunca skupštinari su usvojili odluku da se prenesu sredstva za kupnju kombi vozila na Ženski odbojkaški klub Vrbovec.

Zdenko Brezarić

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime