Sportska izložba Streljačkog društva PIK Vrbovec posvećena 70. godišnjici djelovanja

0
Komunalac add

Streljačko društvo PIK Vrbovec je u Narodnoj knjižnici Vrbovec organiziralo sportsku izložbu koja je bila posvećena 70. godišnjici djelovanja društva. Na izložbi su se okupile osobe iz društveno-političkog i sportskog života Vrbovca i članovi društva.

Među gostima su bili vrbovečki gradonačelnik Denis Kralj, zamjenik gradonačelnika Marko Belošević, predsjednik Svjetske samostrelske unije Pero Stojnić i tajnik Dragutin Vrbek, dopredsjednik Gradske zajednice športskih udruga Vrbovec Žarko Popović i tajnik Stjepan Zdenko  Brezarić, predsjednica SD Dubrava 1094 Marijana Kozumplik Kemenović i tajnica Snježana Borak, predsjednik Damir Oborovečki Veliko Trgovišće i tajnik Rudolf Kontrec, predsjednik NK Vrbovca Mato Jelić i DarkoJendriš, predsjednik Hrvačkog društva PIK Vrbovec Tomislav Grežina, predsjednik Sportskoribolovnog društva Štuka Marijo Sabolić i drugi.

Uvodno se nazočnima obratila zamjenica ravnateljice Narodne knjižnice Vrbovec Mateja Hrgovan koja je istaknula da je kulturno-sportska suradnja započeta na inicijativu tajnika GZŠ-a Vrbovec Stjepana Zdenka Brezarića te da su vrata knjižnice za vrbovečka sportska društva otvorena za izložbe u travnju i rujnu. Zahvalila se na suradnji sa SD PIK Vrbovec na organizaciji izložbe i čestitala 70 godina uspješnog rada na promicanju streljaštva na području grada Vrbovca.

Moderator Želimir Štefanović je u svom govoru istaknuo. – Ovo je priča o strijelcima, njihovim sjajnim rezultatima, spaja prošlo i sadašnje vrijeme, a trajat će i u budućnosti. Radujemo se vrijednim obljetnicama naših društava jer one govore o radu, opstojnosti, odricanju, o rezultatima i daju značajan doprinos životu sredine u kojoj djeluju. Tako je i SD PIK Vrbovec nastalo zahvaljujući zaljubljenicima u streljački sport i njihovoj želji da ostvare svoje ciljeve – naglasio je Štefanović.

Počeci sežu u 1952. godinu kada je osnovana Streljačka družina Borac koja je kasnije djelovala u sklopu SD PIK Vrbovec. Potom mijena ime koje i danas nosi. Prvi treninzi i natjecanja odvijala su se na jezeru Bajer, a potom na Konaku. Krajem 1960-tih iza zgrade tadašnje općine Vrbovec izgrađena je streljana i to dobrovoljnim radom svih strijelaca. Danas se treninzi i natjecanja odvijaju u streljani otvorenoj na Gradskom stadionu tijekom 2. svjetskih vojnih igara 1999. godine. Od brojnih streljačkih društava koja su svojedobno djelovala na vrbovečkom području, danas postoje samo SD PIK Vrbovec i SD Dubrava 1094 registrirani u Županijskom streljačkom savezu i Hrvatskom streljačkom savezu. Ovih 70 godina potvrda su ostvarenja ciljeva te promicanja i razvoja streljaštva u Vrbovcu i okolici. Doprinos su svakako dali svi strijelci te nesebično zalaganje predsjednika i tajnika. Valja spomenuti Riharda Mikovića, Josipa Zlatara i Nevenku Miković koja je bila i tajnica Streljačkog saveza općine Vrbovec. Putem uspjeha ide i Robert Miković, sadašnji predsjednik SD PIK Vrbovec. Zaslužni su i mnogi pojedinci iz drugih streljačkih društava okupljenih u tadašnji Streljački savez općine Vrbovec.

Izložba će nas zadiviti brojnim sjajnim peharima, medaljama i priznanjima s natjecanja i sva ta odličja teško je nabrojiti. Najveće sportske uspjehe u ekipnoj i pojedinačnoj konkurenciji strijelci postižu od 1982. godine do danas na općinskim, gradskim i državnim prvenstvima te u samostrelu na prvenstvu Hrvatske i Europe. SD PIK Vrbovec višestruki je općinski prvak. Dodajmo tim uspjesima još neka: GZŠ Vrbovec dodijelila je priznanja za sportskog djelatnika, najbolju sportašicu, najboljeg trenera. Strijelci su osvojili zvanja HSS-a za postignute rezultate – republički majstor strijelac i majstorstrijelac. Ta se zvanja dobivaju jednom u životu i trajno vrijede – naglasio je Štefanović u svom izlaganju. HSS i Zagrebačka županija 1997. dodijelili su priznanje za doprinos i razvoj streljačkog sporta. Protekle godine SD PIK Vrbovec primilo je Godišnju nagradu grada Vrbovca, a odlukom GZŠ Vrbovec zaslužni je sportski kolektiv grada Vrbovca za 2022. godinu. SD PIK Vrbovec je organizator streljačkih turnira za Dan grada Vrbovca i tijekom turističko kulinarske manifestacije Kaj su jeli naši stari te tako promiče i razvija streljaštvo u Vrbovcu i okolici. – Ova izložba dokument je o divnih 70 godina SD PIK Vrbovec o svim onim vrijednostima koje će osigurati dugovječnostovog društva – poručio je moderator izložbe na kraju izlaganja.

Predsjednik SD PIK Vrbovec Robert Miković se zahvalio svim članovima koji su stvarali povijest društva od 1952. do današnjih dana, kao i svima koji su sudjelovali u organizaciji ove izložbe. Od dvadesetak streljačkih društava koja su nekad djelovala u okrilju Streljačkog saveza općine Vrbovec preživjela su svega dva društva i to SD PIK Vrbovec i SD Dubrava1094. Unatoč svim izazovima vrbovečko društvo i dalje se natječe na gradskim, županijskim i državnim natjecanjima kao i na mnogim turnirima. SD PIK Vrbovec godinama organizira vrlo jake streljačke turnire za Dan grada Vrbovca i za turističko-kulinarskoj manifestaciji Kaj su jeli naši stari.

Dopredsjednik GZŠ Vrbovec Žarko Popović se pohvalno izrazio o djelovanju SD PIK Vrbovec tijekom svih 70 godina koje se djelomično može vidjeti i na ovoj sportskoj izložbi kojom se ne promiče samo vrbovečko streljaštvo nego i popularizira vrbovečki sport u cjelini.

Gradonačelnik grada Vrbovca Denis Kralj je čestitao SD-u PIK Vrbovec na aktivnom djelovanju u streljačkom sportu tijekom 70 godina rada i otvorio sportsku izložbu. Šteta što jes treljaštvo kao sport nestalo iz vrbovečkih naselja, kao primjerice iz Pirakovca, ali SD PIK Vrbovec svojim aktivnostima doprinosi razvoju streljaštva na području grada Vrbovca. Svaka izložba je ujedno edukativna pa je i ova izložba na svjetlo dana iznjedrila jedan dio povijesnih dokumenata, pehara, priznanja i ostalih sportskih predmeta.

U vitrinama Narodne knjižnice Vrbovec predstavljen je dio fotografija, isprava, pehara,priznanja, medalja, zastavica, sportske opreme i ostale sportske memorabilije kojima seispisivala povijest SD PIK Vrbovec od 1952. do 2022. godine. Sama izložba je međuokupljenim bivšim i sadašnjim članovima streljačkog društva izazvala snažne emocije,nostalgiju za prošlim vremenima kada se stvarala povijest i za mnogim članovima koji višenisu među živima. S druge strane druženje gostiju i članova društva se nastavalo uz prigodni domjenak s puno pozitivnog ozračja i s planovima za produbljivanje sportske suradnje i jačanju prijateljskih sportskih veza. Izložba se može pogledati do kraja travnja 2023. godine. I na kraju da se podsjeti da je SD PIK Vrbovec prvu sportsku izložbu organizirao 1989.godine u Crvenoj sali tadašnjeg vrbovečkog motela PIK Vrbovec.

 

Zdenko Brezarić

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime