Sportaš, političar i humanist Ivica Popović Popač

0
Komunalac add

Križevci, 19. V. 1937. – Vrbovec, 20. XI. 1991.

Ivica Popović Popač pripada generaciji sportaša, intelektualaca i političara, koji su svojim djelovanjemod početka 1960-tih pa do kraja 1980-tih stvarali povijest vrbovečkog sporta, ali i sudjelovali u politikama i procesima razvijanja industrije i mijenama vrbovečkog progresa.

Križevačko podrijetlo

Ivica Popović potječe iz radničke obitelji. Rođen u Križevcima 19.  svibnja 1937.godine. Osnovnu školu je pohađao u Križevcima kao i gimnaziju. Maturirao je školske godine 1954./55.Nakon mature zapošljava se u Socijalnoj službi u Križevcima, na kraće vrijeme.Potom je služio od 1957.godine vojni rok u Bileći.Uključuje se u rad omladinske organizacije. Od 1958.godine radi u Kotarskom i Općinskom komitetu u Križevcima te postaje član KP Hrvatske. Nakon završetka gimnazije, upisuje Građevinski fakultet, ali kako nema uvjete za studiranje, odustaje od studija i izvanredno upisuje Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu.Brak je sklopio 1960.godine s Milkom Babić, učiteljicom iz Križevaca. Kći Gordana rođena je 1961., a Tatjana 1966. godine. Kratko vrijeme živi u roditeljskom stanu u Križevcima s majkom Anđelom.

Uspješna nogometna karijera i svestrani sportski djelatnik

Obitelj Popović se 1962.godine seli iz Križevaca na područje općine Vrbovec, točnije u Negovec, gdje je supruga Milka, kao učiteljica premještena na rad u područnu školu. Žive u stanu negovečke područne škole.Ivica se zapošljava 1964. godine u Mesnoj industriji PIK Vrbovec, a na Pravnom fakultetu je diplomirao iste godine i stekao zvanje diplomiranog pravnika. Obitelj Popović se nastanjuje1966.godine u Vrbovcu jer dobiva stan od PIK Vrbovca. Ivica radiu PIK Vrbovcu do 1975.godine.Potom je zaposlen od 1975. do 1977.godine u Općinskom sindikalnom vijeću Vrbovec. Od 1976.godine Popovići živi u obiteljskoj kući u Vrbovcu.Ivica od 1977.godine do 1985.godine radi kao sudac na novoosnovanom Osnovnom sudu udruženog rada u Zagrebu.Pravosudni ispit položio je 1983. godine.Jedno vrijeme profesionalno radi u Socijalističkom savezu radnog naroda u Vrbovcu te u SIZ-u za fizičku kulturu općine Vrbovec.Od 1986.godine zaposlen je kao pravnik u PIK-u Vrbovec, a u mirovinu odlazi krajem 1990.godine. Ivica je nogometnu karijeru započeo u rodnom gradu. Igrač NK Vrbovca postaje u sezoni 1962./63. s kojim osvaja prvo mjesto u Podsaveznoj ligi Koprivnica. U sezoni 1963./64. i 1964./65. Vrbovec igra u Međupodsaveznoj ligi– zapad u kojoj su se natjecali klubovi iz Međimurja, Hrvatskog zagorja, Banovine, Korduna pa do Pakraca sa sjedištem u Zagrebu.

Jačanjem Bratstva ili PIK Vrbovca počinje polako selidba igrača na Đurište. Tako je Ivica Popović prešao1965. godine u Bratstvo/PIK Vrbovec s kojim je osvojio 1. mjesto u Područnoj ligi Bjelovar u sezoni 1965./66. i 1. mjesto u Međupodsaveznoj ligi u prvenstvu 1966./67.Potom je ponovo igrao za Vrbovec uprvenstvu 1967./68., ali se već iduću sezonu 1968./69. vratio u PIK Vrbovec u kojem je započeo djelovati kao sportski djelatnik.

Slom Hrvatskog proljeća i već duže vrijeme javni i politički pritisak konačno dovodi početkom 1972. godine do fuzije SD Zrinskog i SD PIK Vrbovec ujedinstveno SD PIK Vrbovec, koje nastavlja djelovati na tradicijama nekadašnjeg ŠK Zrinski. Za predsjednika novog društva izabran je Milan Petrunić, potpredsjednika dr. Stipe Buljan, a kasnije tu funkciju obnaša Ivica Popović.Kao potpredsjednik SD PIK Vrbovec doprinosi razvoju rada sportskog društva u kojemse tijekom 1970-tih osnivaju i afirmiraju razne sportske sekcije koje su iskoračile iz lokalnih okvira i svojim uspjesima u Zagrebačkoj regiji promovirale ime mesne industrije PIK Vrbovec i općine Vrbovec.Istodobno kao pravnik sudjeluje u nomotehničkim procesima u izradbi pravnih propisa sportskog društva, ali i u komunikaciji prema sportskim savezima, društveno-političkim organizacijama i javnim institucijama.NK PIK Vrbovec bio je prvak Međupodsavezne nogometne lige u sezonama 1973./74. i 1974./75., pobjednik kupa 1976. i 1978. međuopćinskog područja Bjelovar, pobjednik kupa NSO Vrbovec 1975., 1976.,1978. i 1979. NK PIK Vrbovec II bio je prvak Općinske nogometne lige Vrbovec 1971./72. i 1976./77. i pobjednik kupa NSO Vrbovec 1977.

Pored toga je angažirani sportski djelatnik u organizaciji memorijalnog turnira „Đuro Kožar Ibis“ s kraja 1960-tih i do sredine 1970-tih godina u kojem su organizirani nogometni, šahovski, streljački, stolnoteniski i drugi turniri. To je bio najpoznatiji i najjači memorijalni turnir u tadašnjoj općini Vrbovec kojeg je organiziralo SD PIK Vrbovec.

Glavni pokretači osnutka vrbovečkih nogometnih veterana 1972. bili su: Ivica Popović, Zvonimir Štanfel i Branko Lesković. Popović je član veterana od 1972. godine, a predsjednik je bio od 1974. do 1976. godine. Redovito u tom razdoblju igra za veteransku momčad općine Vrbovec na radničkim sportskim igrama Susreti 5. komuna. Sudjeluje u osnivanju Općinskog nogometnog saveza 1974. godine i izabran je za predsjednika disciplinskog suda. Pod pokroviteljstvom SOFK-e SR Hrvatske bila je održana krajem 1974. završna svečana sjednica proslave 50 godina sporta u Vrbovcu. Predsjednik Izvršnog odbora SOFK-e SR Hrvatske Miško Juras predao je republičko priznanje za zasluge na razvijanju i unapređenju fizičke kulturesportskim društvima i zaslužnim sportskim djelatnicima,između kojih je priznanje primio i Ivica Popović.

U jesen 1982. Zvonimir Štanfel je bio jedan od zagovornika ideje obnove rada veteranske momčadi zajedno sa Ivica Popovićem, Ivanom Zukanovićem, Brankom Leskovićem i Josipom Zlatarom st. Reaktiviranje veterana zbilo se 1983., a Popović je bio tajnik od 1983.  do 1984. godine, a veteranski nogomet igra sve do 1986. godine.Bio je član veterana Vrbovca koji su 1984. godine osvojili 1. mjesto u II. ligi Istok Zagrebačkog nogometnog saveza.Aktivno sudjeluje u organizaciji tradicionalnih utakmica Debeli – Mršavi na Kulinarsko-turističkoj manifestaciji Kaj su jeli naši stari od 1982. godine. Ima dužnosti selektora/izbornika momčadi Mršavi, ali se bavio i inim organizacijskim i medijskim poslovima.Veterani PIK Vrbovca su 1986. godine donijeli odluku kojim je počasnim predsjednikom bio je proglašen Zvonimir Štanfel, a počasnim  članovima Josip Zlatar st., Ivan Zukanović i Ivica Popović.

Predsjednik SOFK-e 

Ivica se početkom 1970-tih godina uključio u rad SOFK-e Vrbovec gdje je bio član Izvršnog odbora i doprinosio razvoju vrbovečkog sporta. U tom razdoblju, a i kasnije usko je surađivao s predsjednikom Čedomilom Drvenkarom, Milanom Petrunićem, Lovrom Pavešićem, Anđelkom Petekom, Vladom Mudrićem, Slavkom Madžarom, Ivanom Zukanovićem, Šime Ramovom, Boškom Blazinom, Vladimirom Tomljanovićem i drugima. Dugi niz godina bio je aktivno prisutan u vrbovečkom sportu kao uspješan sportaš, organizator, nositelj određenih poslova ili sudionik društvenih zbivanja.Veliki doprinos pružio je u organizaciji najvećeg sportskog događaja u 1978. kada su u Vrbovcu održani Susreti šest komuna.Ivica Popović je izabran za sportskog djelatnika Općine Vrbovec za 1978. godinu, a izbor su organizirali SOFK-a, Informativni centar Vrbovec i lokalni list Komuna.

Tijekom 1980-tihobnašao je dužnost predsjednika SOFK-e,pa je kreirao i provodio sportsku politiku u općini Vrbovec i nesebično radio na razvoju sporta i sportske kulture. Aktivno djeluje na promociji vrbovečkog sporta i sudjeluje u organizaciji memorijalnog malonogometnog turnira Čedomil Drvenkar koji je tijekom vremena postao najpoznatiji i najkvalitetniji vrbovečki turnir, ali i cijenjen u Zagrebačkom prstenu.Kao „zagriženi“ i osvjedočeni sportaš i sportski djelatnik požrtvovno je stvarao preduvjete unapređenja sportske baze u općini Vrbovec. Isto tako bio je druželjubiva osoba koja je poticala i razvijala prijateljske i sportske veze i poznanstva.

Zaljubljenik u šah

Popović je pored nogometa imao i veliku ljubav prema šahu pa je aktivno doprinosio organizaciji Šahovskih prvenstava općine Vrbovec, koji je 1968. godine bio najuspješniji šahist. Na inicijativu Zvonimira Kolmanića, Franje Koščevića, Zdravka Cerovskog, Milana Petrunića i Ivice Popovića konačno se 1972. osniva Šahovski klub PIK Vrbovec koji je registriran u Šahovskom savezu Hrvatske. Vrbovečki šahisti su tijekom 1980-tih povremeno održavali susrete na manifestaciji gdje su se uglavnom okupljali članovi ŠK PIK Vrbovec. U tom razdoblju šahovska zbivanja inicirali su: Franjo Koščević, Ivica Popović, Zvonimir Kolmanić, Zdravko Cerovski i drugi šahovski zaljubljenici. Popović je kao svestrani sportaš rado igrao i stolni tenis.

Društveno-politički i humanitarni pregalac

Osim sportskog i društveno-političkog djelovanja bio je angažiran i u novinarskom dijelu svog života. Od 1967. godine član je redakcijskog kolegija Informativnog lista Općine Vrbovec Komuna. Pisao za Bilten lista PIK Vrbovec Mesna industrija i Komunu. Prvi broj Biltena nogometnih veterana PIK Vrbovca uredili su Zvonimir Štanfel i Ivica Popović, izdan je ožujku 1983. Drugi broj Biltena bio je izdan u prosincu 1983., a glavni odgovorni urednik bio je Ivica Popović. Bilteni su bili u funkciji informiranja članova, sportskih djelatnika i navijača o njihovom aktivnostima.

Popović je bio godinama nazočan u političkom životu općine Vrbovec u kojem je obavljao niz dužnosti pa je tako bio i predsjednik Općinske konferencije SK Vrbovec. Za svoj društveni, politički i sportski doprinos primio je niz visokih priznanja između ostalih: od Predsjednika SFRJ 1973. Orden rada sa srebrenim vijencem, Zlatnu plaketu sporta Općine Vrbovec 1974. itd.

Kao humanist bio je dobrovoljni davatelj krvi i propagirao je ljudsku humanost te je 1988. godinedobio zahvalnicu kao dobrovoljni davatelj krvi. Sudjeluje u raznim humanitarnim akcijama koje svestrano podržava. Životni moto mu je bio: učenje, sport i pomoć ljudima. Preminuo je 20. studenog 1991.godine u Vrbovcu.

Ivica Popović Popač je pripadao plejadi vrbovečkih sportaša i sportskih djelatnika koji su se istinski zalagali za razvoj sporta i promicali sport u društvo-političkom životu općine Vrbovec. Djelovao je u vrijeme kada su motor razvoja vrbovečkog sporta postala radnička sportska društva ili klubovi: MI PIK Vrbovec, Oprema i Gradip iz Vrbovca te Gramip iz Dubrave. Kao čelnik čovjek SOFK-e i dugogodišnji društveno-politički djelatnik snažno je utjecao na razvoj sporta i društvenih promjena sredinom druge polovice 20. stoljeća u Općini Vrbovec. Ivica Popović kao sportaš, humanist, intelektualac i društveno-politički pregalac ostavio je neizbrisiv trag u vrbovečkoj općini te sa svojom ostavštinom spada uz bok vrbovečkih sportskih veličina.

 

Zdenko Brezarić

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime