Smiješak za štićenike Centra Stančić

0
Komunalac add

Centar za rehabilitaciju Stančić u Dugom Selu danas je jedini dom za više od 250 ljudi s psihofizičkim teškoćama. Mnogi od njih u potpunosti ovise o svojim njegovateljicama koje se brinu za njihovo zdravlje, higijenu i prehranu. Međutim u prosjeku jedna njegovateljica brine o 25 štićenika te u svojim osmosatnim smjenama ne mogu ispuniti njihov dan i zato su im nužno potrebni volonteri. Centar Stančić svake druge srijede posjećuju volonteri Udruge Smiješak, koji dolaze u centar kako bi se nekoliko sati posvetili štićenicima.

U Centar Stančić dolazim od 1993. godine. Prošle godine palo mi je na pamet da bi volonteri udruge Smiješak za sve mogli promijeniti svakodnevicu tim ljudima. I tako Smiješak zajedno s nekoliko korporacija svaka dva tjedna ‘dolazi čovjeku’ u Stančić. Vodimo ih u šetnju predivnim perivojem kojim je Centar okružen, razgovaramo, pjevamo, družimo se. Kad dođemo mi volonteri, Stančić oživi  – priča Marijana Jergović, predsjednica Udruge Smiješak za sve.

Udruga je pokrenula projekt “Danas sam tu!Za tebe!” kojim žele obnoviti i opremiti dio Stančićeva prostora u Centar za smještaj volontera s prenoćištem gdje će tijekom stručne prakse boraviti studenti psihologije, fiziologije, sestrinstva i sličnih studija. – To će omogućiti štićenicima Centra da neovisno o svojim zdravstvenim i razvojnim poteškoćama žive dostojanstvenim i ispunjenim životom – ističu.

Projekt je primio brojna priznanja i nagrade te pobijedio na natječaju MojZabaStart u kategoriji Društvo i osvojio prvo mjesto u području Dobrote na natječaju Zaklade Adris, a početkom ožujka trebala bi krenuti crowdfunding kampanja kojom će se prikupljati preostala sredstva potrebna za realizaciju ove ideje. – Centar za smještaj volontera s prenoćištem trebao bi profunkcionirati do kraja ove godine i pokazati svima da ljubav piše najljepše priče, osobito ljubav prema onima nepravedno stjeranima na margine društva – poručuju iz Udruge Smiješak za sve.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime