Smanjimo smrtnost od kardiovaskularnih bolesti prevencijom i edukacijom

0
Komunalac add

Godišnje u Hrvatskoj od kardiovaskularnih bolesti umire više od 20.000 ljudi, što je iznad europskoga prosjeka na 100.000 stanovnika. Rizični čimbenici su masna i nezdrava hrana, alkohol, pušenje, nedovoljna tjelesna aktivnost, kao i nepravovremeno otkrivanje i liječenje povišenoga krvnog tlaka, visoke razine masnoća u krvi i dijabetesa. Prijevremenu smrtnost od bolesti srca i krvnih žila moguće je znatno smanjiti odgovarajućim zdravstvenim ponašanjem.

Upravo stoga, a kako bi iznova ukazao na važnost prevencije kardiovaskularnih bolesti, Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije provodi projekt KardioPRotect. Dosad su održane dvije javnozdravstvene kampanje – u Velikoj Gorici i Samoboru, gdje su građani mogli izmjeriti krvni tlak, razinu šećera u krvi, zasićenost krvi kisikom, utvrditi indeks tjelesne težine te zatražiti savjet liječnika. Preventivnim pregledima odazvalo se 373 građana – njih 193 u Velikoj Gorici i 180 u Samoboru, prosječne dobi 65 godina.

Vrijednost povišenoga krvnog tlaka (iznad 140/90mmHg) izmjerena je kod 66 građana, od čega je njih 28 upućeno na daljnju obradu. Ostali već uzimaju lijekove za liječenje hipertenzije. Visoka razina šećera u krvi (iznad 7 mmol/L) izmjerena je kod 11 ispitanika i svi su upućeni na daljnju obradu. Umjeren i visok rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti prema indeksu tjelesne mase (BMI indeks iznad 30 kg/m2) utvrđen je kod 115 osoba, a povećan rizik za razvoj bolesti srca i krvnih žila prema opsegu struka (kod muškaraca iznad 94 cm, a kod žena iznad 80 cm) kod 258 osoba. Sve osobe dobile su savjete o načinu i vrsti prehrane.

Preventivni pregledi nastavljaju se u proljeće 2023. godine. Bit će organizirani u Zaprešiću, Svetoj Nedelji, Jastrebarskom, Dugom Selu, Ivanić-Gradu, Vrbovcu i Svetom Ivanu Zelini.

Osim preventivnih pregleda, projekt KardioPRotect obuhvaća edukaciju stanovništva Zagrebačke županije putem promotivnih radijskih emisija i radio spotova, kao i edukativnih članaka na društvenim mrežama.

Ukupna vrijednost projekta KardioPRotect – “Smanjimo smrtnost od kardiovaskularnih bolesti kroz prevenciju i edukaciju na području Zagrebačke županije” iznosi 335.746 kuna, a intenzitet potpore je 100%. Projekt se provodi u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali – Promocija zdravlja i prevencija bolesti. Projekt KardioProtect sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime