Slučaj trihinele u Vrbovcu

0
Komunalac add

A.P.

Veterinarska stanica Vrbovec  javlja kako je otkriven slučaj trihineloze na odstrijeljenoj divljoj svinji na području Vrbovca. Direktor stanice Ivica Vujević ističe kako se radi o vrlo ozbiljnoj bolesti za koju ljudi često smatraju da je nema na našem području, međutim i ovaj slučaj pokazuje koliko je važno provoditi provjeru mesa, osobito na domaćim životinjama.

U vrbovečkoj Veterinarskoj stanici pretragu uzoraka obavljaju u trihineloskopskom laboratoriju, koji je odnedavno opremljen i najnovijim mikroskopom s mogućnošću pretraživanja uzoraka uz pomoć monitora, te snimanja i pohrane pretraživanih uzoraka.

Trihineloza je inače parazitna bolest do koje dolazi nakon unosa sirovog ili nedovoljno pečenog mesa. Važno je naglasiti da ne postoji specifičan lijek u liječenju trihineloze već se koristi samo simptomatska terapija. Parazit ostaje u tijelu cijeli životni vijek čovjeka

Inače, trihineloskopski pregled svinja u Hrvatskoj propisan je Naredbom o obveznom pregledu mesa svinja na prisutnost trihinele kod klanja za osobnu upotrebu u kućanstvu i definiran Uredbom EU o utvrđivanju posebnih pravila za službene kontrole trihinele u mesu.

ChannelImages

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime