Slikarica Nena Bošnjak predstavila svoje radove u Gradecu

0
Komunalac add

U općinskoj dvorani u Gradecu jučer je otvorena izložba slika Retrospektiva slikarice Nene Bošnjak. Izloženo je mnoštvo radova ove umjetnice u tehnici akvarela, pastela, a kako sama kaže u svome radu kombinira različite umjetničke materijale i tehnike.

Trenutno slikam akvarelom, ali ne na klasičan način, već kombiniram različite umjetničke materijale i tehnike, ponekad čak i međusobno isključive. U jednom dijelu kombiniram crtanje s akvarelom na mokrom ili suhom papiru, miješajući akvarel s tintom i pastelom, olovkom i drugim medijima te na taj način stvaram višeslojne slike. Ponekda je to prozračan i nježan motiv prirode, ponekad ilustracija, a ponekad slika s ispunjenom pozadinom i gustim tonalitetom ovisno o raspoloženju i motivu koji radim i efektu koji želim postići – pojašnjava Bošnjak.

Izložbu je otvorila načelnica Općine Gradec Ljubica Ambrušec, a o slikarici je govorila prof. Hrvatskog jezika Biljana Matišić. Izložba se može pogledati još danas do 19 sati.

Svoj put u svijet slike, Nena Bošnjak započela je kao crtač. Već na tim početnim listovima bio je definiran njen slikarski credo. Raslinje i bizarni florealni motivi bili su smješteni u prostore pejzaža, ali su ga nadrasli i u određenim situacijama negirali. Tu se već počeo osjećati sukob između slikaričine vizije i zemaljskog edena te uskih okvira za njeno ostvarenje – govori profesor Juraj Baldani o Neninom stvaralaštvu.

Inače, Nena je rođena 1966. godine u Zagrebu, odrasla je u Gradečkom Pavlovcu u obitelji Mijak, a danas živi i radi u Vrbovcu. Već u osnovnoj školi pokazuje sklonost prema likovnom izražavanju, a odrastanje u gradečkom kraju ostavilo je traga na pejzažnim motivima njenih radova te sklonost istraživanju florealnih motiva. Njezin likovni izričaj ujedinjuje realno i nadrealno u vlastitom vrtu neobičnosti mašte i zbilje. Sudionica je brojnih likovnih kolonija i humanitarnih akcija, a svoje slike izlaže na samostalnim i skupnim izložbama. Izlagala je u Splitu, Rijeci, Zagrebu, Vrbovcu, Koprivnici, Kapošvaru, Mariboru.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime