Slikarica naive Ana-Marija Ritoša

0
Komunalac add

Mlada slikarica Ana-Marija Ritoša već dvije godine samozatajno i predano u okružju vrbovečkih krajobraza, točnije u Podolcu, stvara, slika i umjetnički izražava svoj svijet naive. Potječe iz podravskog mjesta Hlebine koje je svjetski poznato po naivnom slikarstvu. Diplomirala je na Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima. Kao mlada umjetnica još uvijek traži svoju prepoznatljivost i umjetničku afirmaciju. Slikarstvo joj je postao način života kojeg je prigrlila svom snagom i dušom estetskog umjetničkog izričaja i stvaralačkog poticaja.

U vezi slikarskih početaka, o sadašnjem umjetničkom trenutku i o planovima razgovarali smo s Anom-Marijom Ritošom.

Kada ste se počeli baviti slikarstvom?

Od malena sam voljela crtati, ali sam se dosta kasnije posvetila slikanju.

Od kada ste članica Udruge hlebinskih slikara i kipara naive?

Članicom Udruge hlebinskih slikara i kipara naive postajem 2013. godine. Članica sam također i Hrvatskog društva naivnih umjetnika galerije Mirko Virius u Zagrebu.

Koje motive slikate i kojim se tehnikama služite?

 Često su mi postavljana pitanja od kuda mi ideje i inspiracija. One same dođu ukoliko upijate okolinu kojom ste okruženi i raduje vas opažanje detalja. Slikati na platnu počela sam 2011. godine kako sam završila školovanje. Uvijek su me fascinirale slike na staklu pošto sam iz Hlebina koje su poznate kao sama kolijevka Naive, ali nisam imala hrabrosti krenuti jer mi se činilo da je prilično teško.Slikanje na staklu podrazumijeva izradu skice na koju se stavlja staklo te oslikavanje od prvog plana najsitnijih detalja prema pozadini, a lice slike se nalazi na suprotnoj strani od strane slikanja.

Član udruge, slikar Dražen Tetec me ohrabruje i potiče pa krećem slikati na staklu, što je u početku bio popriličan izazov. Kako sam krenula slikati na staklu uljanim bojama platno me više nije interesiralo te rijetko kada više upotrebljavam platno.

Od kada ste svoje slikarstvo i radove predstavili javnosti?

 Od kako sam postala članicom udruge izlažem na skupnim izložbama u Sloveniji, Austriji, Italiji, Hrvatskoj te i u samoj galeriji Hlebine. Također sudjelujem na manifestacijama poput Podravskih motiva, Šetnjom kroz naivu u Hlebinama te likovnim kolonijama.

Planirate li prvu izložbu?

Do sada nisam imala samostalnu izložbu, ali planiram u skoroj budućnosti.

Što za Vas znači slikarstvo u Vašem životu? 

Slikarstvo je moja svakodnevica te kod izrade skica, a i samog slikanja ulazim u svoj “svijet”, gdje se isključim od svakodnevne rutine, gubim pojam vremena, gdje slikam satima i ono me opušta. Do sada sam naslikala oko 60-tak slika te sam dio prodala ili poklonila.

Nema nikakve dvojbe da je u Vrbovec pristigla mlada, umjetnička, slikarska duša pred kojom tek slijede godine afirmacije u javnom i umjetničkom životu. Stoga je i logično, da upravo i prva samostalna izložba slikarice Ane-Marije Ritoša bude organizirana u gradu Vrbovcu kojeg je izabrala za svoj novi dom i da svekolika vrbovečka javnost bude upoznata s njezinim slikarstvom.

 

Zdenko Brezarić

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime