SLAMARAMA Mali festival velikih skulptura od slame

0
Komunalac add

U Vrbovcu je u četvrtak započela Slamarama – prvi mali festival velikih skulptura od slame, umjetnički projekt Turističke zajednice Grada Vrbovca koji izvodi udruga Artoratorij u suradnji s Vrbovečkom udrugom mladih VUM. Na livadi iza zgrade Gradske uprave osam umjetnika u parovima izrađuje skulpture od slame – Valerija Jakuš i Mia Maraković, Jelena Kašić i Sanjin Vinković, Paula Bučar i Ivan Oštarčević, Petar Popijač i August Popijač.

Ideja je potekla od direktorice TZ Vrbovec Jasne Benedik, koja je željela da imamo i jedan takav događaj tijekom ljeta i da malo zabavimo Vrbovčane, a slama je izabrana kao jedan prirodni materijal, koji je nama uvijek dostupan i uvijek zanimljiv za izradu skulptura – naglašava predsjednica udruge Artoratorij Verena Jakuš. –Kad je riječ o motivima sad smo shvatili da radimo zapravo jedan jelovnik, jer skulpture koje izrađujemo su riba, kokoš, vrganji i jedna svinjica – dodaje Verena.

Svoje umijeće izrade skulptura građanima pokazuju Paula Bučar i Ivan Oštarčević, koji zajednički izrađuju skulpturu ribe. –Ovo nije prvi put da radim skulpturu, tako da mi je dio s konstrukcijom u potpunosti jasan, ali je prvi put da radim sa slamom. Kao materijal ima svoje kvalitete i prednosti, a potrebno je postići upravo balans s natezanjem – pojašnjava Ivan, a Paula dodaje zašto se su odlučili za motiv ribe.

Saznali smo da u Vrbovcu postoji jedno ribičko društvo, tako da smo odlučili izraditi amura. I ja prvi put radim sa slamom, ali imamo dovoljno šarafa, ako nešto počne popuštati, tako da smo bezbrižni.

Udruga Artoratorij pripremila je i nagradnu igru. –Nagrađujemo najkreativniju fotografiju vas s jednim od 3 okvira od slame. Fotkajte se sami i fotografiju objavite na Facebooku uz hashtag slamarama. Nagrađujemo s mjesec dana likovnog tečaja udruge Artoratorij po vašem izboru, a pobjednike proglašavamo u nedjelju – poručuje Verena Jakuš.

Za posjetitelje je pripremljen i zabavan popratni program. U subotu u 10 sati održat će se prigodna radionica za djecu udruge Artoratorij, a klinci će naravno raditi sa slamom. U subotu u večernjim satima počinje i glazbeni program koji organizira VUM. Na parkiralištu s početkom u 20 sati nam svira BALKALAR.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime