Skupština uzgajivača simentalca Zagrebačke županije

0
Komunalac add

Cvijet hrvatskog stočarstva, poglavito simentalca, nalazi se upravo na području Zagrebačke županije i grada Zagreba, na kojem i djeluje Savez uzgajivača simentalskoga goveda. Na jučerašnjoj skupštini u Vrbovcu uzgajivači su imali prilike čuti najvažniju vijest: kreće projekt izgradnje Regionalnog centra za razvoj stočarstva na području Dubrave (Zagrebačka županija), kojega je podrobno predstavio županijski pročelnik za poljoprivredu Josip Kraljičković.

Nakon brojnih razgovora u Ministarstvu poljoprivrede i Županiji s predstavnicima Saveza, kaže Kraljičković, neupitna je realizacija ove važne ideje i projekta. Regionalni centar sadržavat će polivalentnu dvoranu, parkiralište, potrebnu infrastrukturu za aukcije, prodaju, otkup i sabiranje stoke te njenu pripremu za tržište. Njegovom izgradnjom osigurava se još snažniji uzgojno-selekcijski rad, uzgajivački će biti dodatno organiziraniji, otvorit će se nove mogućnosti za plasman hrvatske marke stoke i rasplodnog materijala te mesa s hrvatskih pašnjaka i iz eko-uzgoja.

Početna vrijednost projekta cijeni se na 30 milijuna kuna, koja se planiraju osigurati od svih partnera: općina Dubrava, Zagrebačka županija, Ministarstva, te evropski fondovi.

To bi mogao biti centar stočarstva, ne samo zagrebačke, već i svih susjednih županija, time i Hrvatske.

Za početak, u Dubravi će uskoro krenuti i uređenje prostora budućeg Centra, kojega je Savez kupio prije nekoliko godine nasuprot stočnog sajmišta. Ovdje se nakon šest godina, uz Dan općine, treba ponovo održati Županijska stočarska izložba (do sad se održavala u Vrbovcu), što je na skupštini i javno podržao načelnik Dubrave Tomislav Okroša.

Inž. Damir Pejaković iz Savjetodavne službe opširnije je predstavio projekt  Brendiranje mesa hrvatskog simentalca, koji je pripreman u suradnji s Agronomskim fakultetom.

Skupština je jučer jednoglasno usvojila izvješće predsjednika Damira Horvatića o prošlogodišnjem radu, plan rada za ovu godinu te financijske dokumenta.

Dodajmo da je skupštini nazočio i veći broj gostiju – predstavnici udruga uzgajivača iz Bjelovara, Križevaca i Gole, Centra za reprodukciju iz Varaždina, Ministarstva poljoprivrede, HPA, veterinarskih  ustanova, ispred gradske uprave Vrbovca Dejan Dokić, te više sponzora.

Opširnije o svemu govorimo u našoj nedjeljnoj Emisiji za selo od 10 sati.

 

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime