Skupština Udruge Avis Rara Studio

0
Komunalac add

Sinoć  je u maloj gradskoj vijećnici  održana izvještajna Skupština udruge Avis Rara Studio, na kojoj se okupilo više od polovice njezinih članova. O radu u razdoblju nakon ponovne registracije, koja je za sve udruge provedena 2015. godine, Avis Rara je imala bogatu djelatnost, a od troje osnivača koji su udrugu osnovali prije devet godina došla je na tridesetak članova. Izvještaj o radu podnio je predsjednik Avis Rara Studija profesor dr. Ivan Koprić.

 

U četiri prethodne godine snimljeno je desetak kraćih igranih filmova i sličnih formi od kojih je većina postavljena na internetsku stranicu udruge http://avisrarastudio.hr te na https://vimeo.com/avisrarastudio. Među njima su radovi A. Koprića, V. Jakuš i D. Radasa, J. Kolarića i pok. R. Happa. Filmovi su već nekoliko puta prikazivani, obogaćujući tako kulturni život našeg grada. Jedna od posljednjih projekcija održana je u prosincu prošle godine u Caristasovu Domu za starije, a ove se godine planira sudjelovanje na filmskim večerima koje organiziraju POU Vrbovec te Vrbovečka udruga mladih.

 

Udruga je koproducent filma Dišući u mramor redateljice i scenaristice Giedrė Beinoriūtė, profesorice filma na Litvanskoj akademiji za glazbu i teatar, koji je prikazan na najpoznatijim filmskim revijama u Europi. Udruga je osigurala mogućnost snimanja uvodne špice za cjelovečernji igrani film Z. Filandre Gradnja brodova (Shipbuilding).

Avis Rara je s Hrvatskim filmskim savezom, te uz podršku POU Vrbovec, organizirala 49. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva održanu u Vrbovcu u studenome 2017. godine u Vrbovcu, jednu od najvećih kulturnih manifestacija koja je održana u našem gradu uz sudjelovanje stotinjak filmaša iz čitave Hrvatske. U knjizi koja je tada objavljena skupljene su sve informacije o Vrbovcu u filmskoj umjetnosti i kulturi. Upravo je Avis Rara tada promovirala koncept osvijetljenog vodotornja čiju je simboliku u uvodnom tekstu te knjige obrazložio Augustin Koprić.

Udruga razvija edukacijsku komponentu, a prva filmska edukacija održana je u veljači 2018. godine za nastavnike I. osnovne škole u Vrbovcu. Edukacijske aktivnosti će se proširiti na još neke oblike stvaralaštva. Udruga je sudjelovala kao partner u kulturnim projektima Grad na drugi pogled te Jedno s drugim.

Uz to, udruga se počela baviti i izdavaštvom. Tako je objavila i knjigu Ivana Koprića Uspavano srce demokracije, koja je dosad promovirana u Vrbovcu, Karlovcu, Krku, Splitu, Sinju, Koprivnici i Zagrebu. Povodom te knjige Avis Rara je pokrenula projekt Građani u srcu demokracije s više organizacija i firmi koji se sastoji od znanstveno-stručnog projekta, škole lokalne demokracije na elektroničkoj platformi te medijske kampanje koji započinje ove i trajat će do kraja 2023. godine.

Udruga je organizirala i pjesničku večer 2017. godine na kojoj je interpretirana poezija B. Čegeca, J. Velebita, J. Žgele, S. Pajsara, D. Vidovića i I. Koprića. Udruga će uskoro skupa s nakladnikom Meandar medija iz Zagreba objaviti prvu zbirku poezije I. Koprića Hologrami nade.

Kao temeljne probleme u radu udruge prof. Koprić je ističe nedostatnu financijsku potporu, dugotrajne i neizvjesne postupke evaluacije prijava projekata, nemogućnost nabave opreme koja je jako skupa, kao i nedostatak vlastitog prostora. Unatoč svemu, Udruga se sve snažnije afirmira kao važan čimbenik kulturne i društvene scene.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime