Skupština Središnjeg saveza hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda u Vrbovcu

0
Komunalac add

Skupština Središnjeg saveza hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda održana je danas u Vrbovcu. Skupštini su uz uzgajivače prisustvovali predstavnici Grada Vrbovca, Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Zagrebačke županije, stručni suradnici i poslovni partneri.

U ime domaćina prisutne je pozdravio gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj i zaželio im uspješan rad. Zamjenik ravnateljice HAPIH-a Krunoslav Karalić naglasio je kako populacija simentalskih krava čini 55 posto ukupne populacije krava odnosno oko 140 tisuća grla. –Mliječnost krava raste, a to je rezultat uzgojnog rada i uzgojnih programa, a trenutno iznosi oko 5700 litara mlijeka godišnje. Bitno je naglasiti još jednu aktivnost, a to je ulazak u međunarodni sustav genetskog vrednovanja simentalske pasmine. HAPIH je zajedno sa Savezom potpisao ugovor s njemačko-austrijskom stranom, što će svakako doprinjeti proizvodnim rezultatima – naglasio je Karalić.

Predstavnik Ministarstva poljoprivrede Danijel Muc govorio je o veličini i važnosti ovoga Saveza u poljoprivredi. – Svakako jedan od najbolje organiziranih saveza i jedan od partnera Ministarstva poljoprivrede u svim poslovima. Uz redovite mjere, najavljujem i veliki program pomoći sektoru stočarstva vezan uz probleme nastale ratom u Ukrajini, naš mljekarski sektor tu ima najveću važnost, pa se može očekivati velika pomoć – najavio je Muc.

O realizaciji projekta izgradnje Centra za razvoj stočarstva u Dubravi govorio je Pročelnik UO za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Josip Kraljičković. – Mi smo pri završetku izrade projektne dokumentacije, projekt će biti gotov do ljeta. Ponavljam, morate tražiti da je to hrvatski nacionalni strateški projekt i da se mora financirati iz državnog proračuna, pozivam vas da tu budete složni i djelujete zajedno. Takav centar pomoći će svim uzgajivačima, u raznim dijelovima zemlje – poručio je Kraljičković.

Rezultate rada u protekloj godini predstavio je predsjednik Saveza Damir Horvatić. – Tijekom protekle godine genotipizirano je ukupno 207 grla, 105 muških i 102 ženska. Preko projekta ZG SIM-a genotipizirana je 622 ženska kandidata. Izdavanjem časopisa promovirali smo uzgojne aktivnosti saveza, suorganizirali smo savjetovanje uzgajivača goveda u Republici Hrvatskoj, sudjelovali smo na Kongresu simentalske pasmine i goveda u Austriji, te održali važan sastanak s kolegama iz Njemačke vezano za ulazak u njemačko-austrijski-češki sustav. Preselili smo ured u novouređeni prostor Općinske zgrade u Svetom Ivanu Žabnu – istaknuo je između ostalog predsjednik Horvatić. Na dnevnom redu skupštine između ostalog bile su promjene uzgojnog programa te plan rada i financijski plan za 2023. godinu.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime