Skupština GZŠ Vrbovec usvojila prijedlog Programa javnih potreba u sportu za 2024. godinu

0
Komunalac add

Skupština Gradske zajednice športskih udruga Vrbovec održana je na Gradskom stadionu Vrbovec kojoj je predsjedavalo radno predsjedništvo u sastavu predsjednik Ivan Kralj te Damir Fašaić i Dino Juričić. Na skupštini su bili nazočni predstavnici slijedećih članica GZŠ-u Vrbovec: Marijo Dautanec (Atletski klub Sveti Vid), Stjepan Leljak (Atletski klub Vrbovec), Darko Dananić (Badmintonski klub Fortuna), Damir Fašaić (Košarkaški klub Petar Zrinski), Dino Juričić (Nogometni klub Ban Jelačić), Zdravko Pankretić (Nogometni klub Gaj), Ivan Kralj (Nogometni klub Lonja), Dražen Prelog (Nogometni klub Vrbovec), Andrija Korenika (Nogometno središte Vrbovec), Siniša Križan (Powerlifting klub Wild hogs), Robert Miković (Streljačko društvo PIK Vrbovec), Antonio Matić (Šahovski klub PIK Vrbovec), Danijela Eranović (Školsko sportsko društvo Valentin), Marijo Sabolić (Športsko ribolovno društvo Štuka), Dinko Šimunec (Taekwondo klub Vrbovec) i Žarko Popović (Ženski odbojkaški klub Vrbovec) te tajnik zajednice Stjepan Zdenko Brezarić. Od 24 članice GZŠ Vrbovec na Skupštini je bilo nazočno 17 predstavnika.

Skupštinari su usvojili prijedlog Programa javnih potreba u sportu za 2024.godini u iznosu od 250.628,77 eura. Od toga je za organizaciju priredbi značajnih za promicanje vrbovečkog sporta, proglašenje najboljih sportaša Grada Vrbovca te za ostale sportske manifestacije predviđeno 7.636,14 eura, za dotacije sportskim udrugama je predviđeno 205.484,70 eura, a za funkcioniranje zajednice, kupnju kombija i ostale troškove je planirano 66.282,50 eura. Zajedno s prenesenim sredstvima iz prošle godine u iznosu od 28.774,57 eura, sveukupni prihod iznosi 279.403,34 eura. Prijedlog Programa javnih potreba u sportu u gradu Vrbovcu za 2024. godinu povećan je za 10 posto u odnosu na prethodnu godinu. Usvojen je i Prijedlog Izmjene i dopune Programa javnih potreba u sportu Grada Vrbovca (rebalans) za 2023. godinu u iznosu 12.000,00 eura. Izglasan je i program rada zajednice za 2024. godinu u kojem su planirane razne aktivnosti od nomotehničkih pa do iniciranja aktivnosti na razvitku i popularizaciji vrbovečkog sporta.

Skupština je usvojila nacrt Prijedloga metodologije i načina izvršavanja i izvještavanja o provedbi programa javnih potreba u sportu na području Grada Vrbovca. Time se predlažereguliranje kriterija financiranja javnih potreba u sportu, mjerila za osiguranje sredstava, metodologiju i rokove za izradu i dostavu prijedloga programa javnih potreba, način izvršavanja programa javnih potreba, način i rokove izvještavanja o provedbi programa javnih potreba. To je bio ujedno i jedan od zahtjeva od strane sportske inspekcije Ministarstva turizma i sporta.

Izglasani su novi Kriteriji za vrednovanje sportskih udruga članica Gradske zajednice športskih udruga Vrbovec. Glavna intencija u kriterijima su financiranje stvarnih troškova od stručnog rada, ligaških i turnirskih natjecanja, putnih troškova, registracija i ine prihvatljive troškove te naglasak stavljen na razvoj sporta među mlađim kategorijama. Posebnost vrednovanja sportskih društava je kriterij ranga. Za klubove individualnih sportova minimalni prag je minimalno 10 natjecatelja od toga 5 u mlađim dobnim kategorijama, a za klubove kolektivnih sportova minimalni prag su dvije selekcije u službenom sustavu natjecanja, od toga jedna selekcija mora biti ekipa mladeži. Ukoliko sportske udruge ne zadovoljavaju uvjete minimalnog praga, određuje im se paušalni iznos za funkcioniranje i nalaze se u trećem kvalitativnom razredu. No, isto tako je zaključeno da će se raditi na poboljšanju kriterija koji trebaju biti usmjereni u općem interesu i razvitku vrbovečkog sporta.

Međutim, novi Statut nije izglasan pa će on ponovno ići na doradu i biti predstavljen na idućoj skupštini kako bi se izvršilo usklađivanje s novim Zakonom o sportu (NN 141/22). Na skupštini su sukladno propisima novog Zakona o sportu donijete odluke kojima je prestalo članstvo vrbovečkim školskim sportskim društvima. Tako više nisu u članstvu zajednice ŠSD Iskra (OŠ Krunoslava Kutena), ŠSD Valentin (OŠ Marije Jurić Zagorke) i ŠSD Sokol (Srednja škola Vrbovec). GZŠ Vrbovec tako sada u svom članstvu ima 21 članica. Pred GZŠ Vrbovec je u narednom razdoblju puno raznih aktivnosti, ali i rješavanje svih izazova kako bi vrbovečki sport bio još prepoznatljiviji uspješniji u svom djelovanju na gradskoj razini, u Zagrebačkoj županiji te u hrvatskim i međunarodnim okvirima.

 

Zdenko Brezarić

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime