Sjednica Gradskog vijeća sredinom prosinca

0
Komunalac add

Posljednja ovogodišnja sjednica vrbovečkog Gradskog vijeća planirana je 17. prosinca. Upravo je takav prijedlog poslan predsjedniku Vijeća, a predloženi dnevni red sastoji se od devet točaka. Vijeće bi u prosincu trebalo raspravljati o trećem ovogodišnjem rebalansu proračuna, naravno očekuje se donošenje proračuna za 2016. godinu, kao i sedam pripadajućih programa – pet ih se odnosi na društvene djelatnosti, a dva na komunalne djelatnosti. Kao što je ranije najavljeno, predložena je i odluka o usvajanju Razvojne strategije Grada Vrbovca u razdoblju od 2015. do 2020. godine, budući je krajem studenog završila javna rasprava o prijedlogu te strategije te Radna skupina zadužena za izradu ovog strateškog dokumenta dorađuje posljednje detalje prije usvajanja konačne verzije.

Uz to predložene su i Izmjene ranijih odluka, a tiču se vraćanja određenih vrsta pomoći i subvencija na iznose prije tzv. porezne reforme koja je uzrokovala smanjenje gradskog proračuna. Planirano je povećanje naknada rodiljama s 1400 na prijašnjih 1500 kuna, subvencije za prijevoz učenika i studenata također bi trebao biti vraćen na prvotni iznos (s 80 na 100 kuna mjesečno), najavljena je i izmjena odluke o stipendijama kojom bi učenici u sljedećoj godini ponovno dobivali 300 kuna mjesečno (umjesto dosadašnjih 250), a studenti 600 kuna (umjesto dosadašnjih 500). Također je predviđeno povećanje subvencije roditeljima čija su djeca zbrinuta u obrtu za čuvanje djece Palčić i to s dosadašnjih 500 na 750 kuna.

 

III. izmjene i dopune Proračuna

 

Vijećnici vrbovečkog Gradskog vijeća na sjednici u prosincu  raspravljat će i o trećem ovogodišnjem rebalansu proračuna. Gradonačelnik je obrazlažući ovakav prijedlog rekao da se radi o tehničkom rebalansu te da je namjera što realnije prikazati poslovanje grada. – Na kraju godine rebalans iznosi 36 milijuna kuna, što sedam posto manje nego što je planirano zadnjim izmjenama, a razloge pronalazimo u činjenici da nismo ostvarili neke od planiranih investicija – pojasnio je gradonačelnik.

Naime, Fond za energetske projekte WEB SEF nije uplatio sredstva za izmjenu javne rasvjete, neće se ostvariti ni prihod od milijun kuna od Ministarstva regionalnog razvoja za završetak spojne ceste Stari industrijski kolosijek te 600 tisuća kuna planiranih prihoda za uređenje dva društvena doma i nerazvrstanih cesta za što se očekivala pomoć od Zagrebačke županije. Uz to, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost neće sufinancirati energetsko uređenje zgrade gradske uprave.

Međutim, u ovogodišnjem proračunu ostvareno je i 370 tisuća kuna više nego što je planirano, i to od komunalnog doprinosa i naknada za legalizaciju.

 

Proračun za 2016. godinu

 

Gradske službe izradile su konačan prijedlog Proračuna grada Vrbovca za 2016. godinu, koji je 15 posto veći u odnosu na ovogodišnji. Ukupno je planirano 46 milijuna 792 tisuće kuna.

Gradonačelnik Vladimir Bregović navodi kakao su brojni razlozi za povećanje proračuna. Naime, zbog izmjena Zakona o proračunu u sljedećoj godini knjižit će se dodatnih 4,2 milijuna kuna vlastitih prihoda korisnika proračuna, što nije dodatan prihod nego nov način evidencije prihoda ustanova koje se financiranje iz gradskog proračuna.

U sljedećoj godini predviđeno je i 7,3 milijuna kuna za europske projekte – riječ je ponajprije o poduzetničkom inkubatoru i razvoju infrastrukture.

Prihod od poreza i prireza planiran je na iznos od 14,5 milijuna kuna, kroz pomoći iz države predviđeno je deset milijuna kuna i to upravo za europske projekte te energetsku obnovu zgrade gradske uprave. Županijske subvencije planirane su u iznosu od tri milijuna kuna, a među prihode ubrajaju se i komunalna naknada te komunalni doprinosi za koje se očekuje da će u sljedećoj godini iznositi sedam milijuna kuna, od toga tri milijuna komunalni doprinosi, dok ostatak od četiri milijuna spada u planirane prihode kroz prikupljenu komunalnu naknadu. – Ovakvim proračunom osiguravamo razvoj, ali se rješavaju problemi ljudi koji žive na ovom području – zaključio je gradonačelnik Vladimir Bregović.

ChannelImages

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime