Sjećanje na pogubljene civile iz Ulice Ivana Gorana Kovačića

0
Komunalac add

Predstavnici Grada Vrbovca na čelu s gradonačelnikom Denisom Kraljem i zamjenikom Markom Beloševićem, vijećnici Gradskog vijeća, predstavnici Udruge antifašističkih boraca i antifašista Vrbovec te Hrvatskog časničkog zbora Vrbovec održali su danas prigodnu komemoraciju kod spomenika 14 pogubljenih civila iz Ulice Ivana Gorana Kovačića, koje je 27. studenog 1943. godine strijeljala njemačka vojska tijekom Drugog svjetskog rata.

O povijesnom događaju govorio je umirovljeni novinar i publicist Dragan Vicković, koji je ujedno pročitao i imena pogubljenih civila. Komemoraciji su prisustvovali i učenici OŠ Krunoslava Kutena i OŠ Marije Jurić Zagorke s nastavnicima i ravnateljima.

Komemoraciju održavamo četvrtu godinu zaredom, drago mi je da su došli i učenici naših osnovnih škola, naši branitelji, moramo pokazati poštovanje prema nevinim Vrbovčanima koje je njemačka vojska pokupila iz njihovih kuća i pogubila. Trebamo se sjećati i tih vremena i prenositi poruku o važnosti vrednovanja vrijednosti antifašizma – istaknuo je gradonačelnik Denis Kralj.

27. studenog 1943. godine Nijemci su pokupili 16 muškaraca iz današnje Ulice Ivana Gorana Kovačića i doveli ih do jame nasuprot spomenika kraj željezničkog kolodvora, gdje ih je čekao streljački vod. Preživjelo je dvoje Vrbovčana, koji su sada već pokojni.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime