SDP o povećanju cijene odvoza otpada

0
Komunalac add

Gradska organizacija SDP-a, održala je press konferenciju na temu povećanja cijena komunalnih usluga. SDP-ovci smatraju kako je to rezultat lošeg upravljanja komunalnim poduzećem od strane neformalne koalicije HDZ-a i HNS-a, koja vlada Vrbovcem.

Izdvajaju i primjer općine Dubrava, koja je odvoz otpada prepustila privatniku te će ga, kažu SDP-ovci, plaćati samo 53 kune za isti broj mjesečnih odvoza. Smatraju kako je računica jednostavna, te će zbog lošeg upravljanja Komunalcem od strane direktora Dražena Sudinca i predsjednika Skupštine Vladimira Bregovića, građani ostati bez 300 kuna godišnje.

Predsjednik Gradske organizacije SDP-a  Denis Kralj istaknuo je kako njegova stranka smatra da je neformalna koalicija HDZ i HNS u proteklih godinu i pola otežala situaciju u gradu:

– Komunalna naknada povećana je za 100 posto, cijena odvoza otpada povećana je prošli mjesec za 50 posto, Komunalac Vrbovec zadužio se za 4,3 milijuna kuna koje će Vrbovčani vraćati sljedećih 11 godina. Otplata ovog novog kredita dodatno će opteretiti naš prezaduženi grad i dovesti u pitanje izgradnju nogostupa, asfaltiranje cesta i sve ostale investicije. Vrbovčani će uskoro prema najavama gradonačelnika izgubiti i lokalnog distributera plina jer je poslovanje Plina Vrbovec destabilizirano. Rezultat je to neodržavanja plinske mreže. Godinama dok je Komunalac na prodaji plina zarađivao milijune novci su se trošili nenamjenski, mreža se nije održavala i trenutno Plin Vrbovec posluje s gubicima zbog istjecanja plina kroz mrežu. Gubici su toliki da je zadržavanje distribucije plina u rukama Vrbovčana neodrživo, kazao je Kralj.

Stav SDP-a je i kako će zbog nepostignutog sporazuma s općinama Dubrava i Rakovec, kojima Komunalac više neće pružati uslugu odvoza smeća, u Komunalcu doći do otkaza.

S druge strane, istaknuo je Kralj, gradonačelnik si je nakon izbora povećao plaću, davanja za stranke iz proračuna povećane su za gotovo 50 posto, a u Gradu Vrbovcu i Komunalcu zaposleni su novi ljudi bliski HDZ-u i HNS-u.

– Vrbovec je i dalje grad s najmanjim proračunom u Zagrebačkoj županiji. Na vrbovečkim gospodarskim zonama još uvijek raste korov. Gradonačelnik i njegovi suradnici iz HDZ-a i HNS-a nisu sposobni gospodarski pokrenuti naš grad i na taj način si osigurati više novaca u Proračunu, a nama Vrbovčanima bolje usluge. Umjesto toga oni nastavljaju posezati u džepove Vrbovčana i novcem građana plaćaju svoju nesposobnost, zaključio je na konferenciji Kralj.

Gradonačelnik Vladimir Bregović u svom je komentaru na konferenciju poručio SDP-ovcima da se prisjete tko je vodio Komunalac i tko je bio u Nadzornom odboru i Skupštini u prošlom mandatu.

– Sjećamo se da su u Nadzornom odboru bili gospoda Biškupec i Katalenac, dok je predsjednik Skupštine bio Tihomir Antolković. Sve perjanice SDP-a. Tada je svake godine iskazivan milijunski minus. Ova godina je nakon četiri godine najzad rezultirala pozitivnim poslovanjem Komunalca, kazao je Bregović.

Dodao je i kako je cijena odvoza komunalnog otpada prosječno u Hrvatskoj od 70 do 80 kuna po kanti, dok je Vrbovec cijelo vrijeme, kaže, imao tzv. socijalnu cijenu koja se pokrivala iz dobiti na vodi.

– U ovom trenutku mogu odgovorno ustvrditi kako više neću dopuštati da se u Vrbovcu ne grade vodovodne mreže. Tako je unazad godinu dana izgrađeno deset pravaca, koliko smo prije svake godine gubili pošto smo morali sanirati odvoz otpada po takvim, subvencioniranim cijenama. Nitko me ne može uvjeriti da odvoz iz našeg Juga košta i isto kao npr. iz Farkaševca, za kojeg nam u dva pravca treba 60 kilometara, dodao je Bregović.

Istaknuo je i kako bi SDP trebalo biti sram, jer su oni proizveli gubitke u tom gradskom poduzeću, a po pitanju poslovanja Komunalca utvrdio kako će implementacijom onoga što država daje za sanaciju odlagališta Beljavine, te nabavkom nove opreme Vrbovec biti među prvima u Hrvatskoj koji će otpad naplaćivati po stvarnim količinama.

– U potpunosti ćemo se uskladiti sa Zakonom, a građani će plaćati stvarne količine otpada uz mogućnost razdvajanja na kućnom pragu i naravno utjecaja na količinu otpada,  a samim time i na iznose koje će mjesečno plaćati, zaključio je Bregović

 

M.K.

ChannelImages

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime