Savjet mladih Općine Gradec provodi brojne projekte

0
Komunalac add

Na nedavno održanoj sjednici općinskog vijeća Općine Gradec Savjet mladih podnio je Izvješće za mandatno razdoblje od 2017. do 2020. godine u kojem se ističu brojne aktivnosti i projekti koje Savjet mladih provodi u suradnji s udrugama i društvima na području općine te Osnovnom školom Gradec.

Među provedenim projektima i aktivnostima ističu se biciklijade, radionice za djecu raznih tematika, akcije za nezbrinute životinje, seminari o očuvanju okoliša te razvrstavanju i recikliranju otpada, besplatna ljetna i zimska kina, održavanje tradicionalnih manifestacija i sličnih druženja, koncerti, izrada promotivnih materijala općine Gradec, uređenje perivoja i sanacija Biskupskog dvorca u Gradecu i brojni drugi projekti.

Godišnja sredstva Savjeta mladih Općine Gradec (odobrena od Općine Gradec i općinskog vijeća) iznose 10.000 kuna po godini i utrošena su kroz detaljno popisane stavke (aktivnosti i projekte) u svakom godišnjem završnom izvješću.

U cijelom svom radu najponosniji smo provedbom stipendiranja studenata. Razlog tome jest što je naša općina mala (oko 3500 stanovnika) i među rijetkim smo općinama koja stipendira studente. Prvi puta u našoj općini, našom inicijativom, provedenom anketom i prijedlogom na općinskom vijeću, odobreno je stipendiranje studenata u iznosu od 400 kuna mjesečno te se sada uspješno stipendira već treća generacija studenata. Također, možemo zaključiti da je našom inicijativom položaj djece i mladih u našoj općini dosta dobar. Stoga smatramo da su savjeti mladih prijeko potrebni u svim općinama i gradovima, a djelovanje savjeta trebalo bi biti neovisno od političkih stranaka, jer poanta je da mladi djeluju za djecu i mlade, bez nametanja raznih političkih ideologija – ističu članovi Savjeta mladih Općine Gradec.

Između ostalog, članovi savjeta mladih organizirali su humanitarnu akciju sakupljanja starog papira na cijelom području Općine Gradec (kroz 8 sabirnih mjesta mjesnih odbora), a novac od prodaje papira doniran je Osnovnoj školi Gradec i njenim područnim školama za kupnju školskog pribora i sufinanciranja školskih izleta djeci iz socijalno ugroženih obitelji. Prihodom od „Koncerta dobre volje“ na kojem je sviralo pet bendova okolnih općina i gradova, kupljeni su bubnjevi za potrebe „Tečaja gitare i bubnjeva“ koji se provodio svakog vikenda tijekom cijele godine u dvorani Općine Gradec.

Humanitarnim buvljakom „Za Valeriju“ prikupili su 11 000 kuna od prodaje robe koju su mještani donosili na buvljak, a sredstva su donirana obitelji Bačan iz Fuke za život u inozemstvu u vrijeme Valerijine operacije.

Članovi savjeta mladih uređuju i park ispred dvorca u Gradecu pri čemu su obnovljene klupe te postavljene klackalice i ljuljačke u perivoju dvorca. Također, savjet mladih je financijski pomogao DVD-u Repinec i DVD-u Veliki Brezovec kojima je kupljena potrebna oprema (odjeća i obuća) za natjecanja. U suradnji s Općinom Gradec i Savjetom mladih Zagrebačke županije proveli su projekt opremanja dječjeg igrališta kod nogometnog kluba Sloboda Gradec, a financijski su sudjelovali i u kupnji mreža za nogometne terene Graničara u Tučeniku.

Posebno se ističe i projekt filmske radionice i medijskog opismenjavanja za djecu i mlade koji je održan u suradnji s OŠ Gradec. Polaznika je bilo oko dvadeset, a za vrijeme trajanja ove edukativne radionice, naučili su kako snimiti i montirati film, sve pod vodstvom stručnjaka iz područja filma i medija. Iz petodnevne radionice proizašla su dva filma i jedan intervju, od kojih je jedan kratki film u stilu stop animacije plasiran na međunarodni filmski festival djece i mladih u Sloveniji. Projekt je sufinanciran iz sredstava za edukaciju u suradnji Savjeta mladih Zagrebačke županije i Savjeta mladih Općine Gradec.

U veljači ove godine proveli su projekt opremanja vokalno-instrumentalnog sastava Gratia iz Gradeca. Udruga je dobila prijenosni bluethoot razglas, mikrofone, stalke, kablove raznih vrsta. Sva nabavljena oprema financirana je u iznosu pola pola, Savjet mladih Općine Gradec i Savjet mladih Zagrebačke županije.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime