“Sat za planet zemlju”

0
Foto: pixabay
Komunalac add

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF (World Wide Fund for Nature) poziva građane, pojedince, tvrtke, vlade i zajednice da u subotu, 26. ožujka 2022. godine u 20:30 sati ugase svoja svjetla na jedan sat u sklopu akcije „Sat za planet Zemlju“.

Naime, “Sat za planet Zemlju”, jedna od najvećih svjetskih građanskih inicijativa za okoliš, ponovno će okupiti ljude širom svijeta kako bi pokazali svoju predanost planetu. Iz WWF Adrije pozivaju i sve gradonačelnike da u svom gradu u subotu u 20:30 sati isključe dekorativnu rasvjetu na prepoznatljivoj znamenitosti te se tako i ove godine uključe u akciju.

Kako se svjetska biološka raznolikost smanjuje neviđenom brzinom, a oko milijun vrsta prijeti izumiranje, najveći svjetski pokret za očuvanje planeta usmjeren je na mobiliziranje pojedinaca, poduzeća i vlada da budu dio razgovora i pronalaska rješenja potrebnih za izgradnju održive budućnosti. U ovim izazovnim vremenima, Sat za planet Zemlju nudi trenutak za solidarnost i priliku da brinemo jedni o drugima, kao i o jedinom domu koji svi dijelimo.

Iz WWF Adrije upućuju poziv svim gradonačelnicima u Hrvatskoj da se pridruže i ovogodišnjoj akciji te da UNESCO-ve znamenitosti – Dubrovačke zidine i Dioklecijanova palača – ponovno budu u mraku uz bok ostalim UNESCO-vim građevinama u svijetu. Hrvatski gradovi već godinama tradicionalno tonu u mrak: Arena u Puli, Zagrebačka katedrala, vodotoranj u Vukovaru, Osječka tvrđa, splitska riva, zadarski trg Ivana Pavla II, Trsatska gradina u Rijeci, cijela makarska rivijera…

Započevši kao simbolični događaj gašenja svjetla u Sydneyu 2007. godine, Sat za planet Zemlju danas se obilježava u više od 190 zemalja i teritorija. Budući da se globalna biološka raznolikost smanjuje zastrašujućom brzinom, Sat za planet Zemlju u našoj će se regiji ove godine usredotočiti na osvještavanje o nevjerojatno brzom izumiranju životinjskih vrsta.

Inače, WWF jedna je od najvećih i najuglednijih svjetskih nezavisnih organizacija za zaštitu prirode, s gotovo pet milijuna pristaša i globalnom mrežom aktivnom u više od stotinu zemalja. Misija WWF-a je zaustaviti propadanje zemljinog prirodnog okoliša te izgraditi budućnost u kojoj ljudi žive u skladu s prirodom čuvajući svjetsku biološku raznolikost i osiguravajući održivu uporabu obnovljivih prirodnih resursa, promovirajući smanjenje zagađenja i rasipne potrošnje.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime