Sastanak županijskog i lokalnih stožera – situacija nije alarmantna

0
Foto: Zagrebačka županija
Komunalac add

Epidemiološka situacija na području Zagrebačke županije s trenutno 235 aktivnih slučajeva nije alarmantna, ali zahtjeva ozbiljnosti i odgovornost  – rečeno je na drugom po redu sastanku Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije s predstavnicima lokalnih stožera na području županije i epidemiologa Županijskog zavoda za javno zdravstvo.

Prethodni ovakav sastanak održan je krajem kolovoza, a u posljednjih mjesec dana Zagrebačka županija kao i ostatak Hrvatske bilježi porast broj zaraženih osoba. Iz tog razloga Županijski stožer je u dva navrata tražio od Nacionalnog stožera uvođenje posebnih epidemiološkim mjera koje su za sada na snazi do kraja listopada – rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije Nenad Babić te dodao da će se ovisno o epidemiološkoj situaciji posebne mjere revidirati i prema potrebi produžavati. Babić se također zahvalio Nacionalnom stožeru na podršci u donošenju mjera, a  lokalnim stožerima na prijedlozima te suradnji, posebice u djelu praćenja provođenja mjera na svom području.

Foto: Zagrebačka županija

U posljednjih mjesec dana na području Zagrebačke županije virus se probio u 5 dječjih vrtića (zaraženo 3 djelatnika i dvoje djece), 7 osnovnih škola (zaraženo 7 učenika i 2 nastavnika), te dvije srednje škole (zaražena 2 učenika). Također, jedna pozitivna djelatnica bila je početkom listopada u domu za starije na području Općine Dubrave, a prije dva dana virus je probio i u dom za starije u Rugvici u kojem su na COVID-19 ukupno pozitivna 3 djelatnika i 8 štićenika koji su svi zbrinuti u bolničkom sustavu i nemaju težih simptoma. Ostali štićenici su testirani i svi su negativni.

Inače, na vrbovečkom području trenutno je 8 aktivnih slučajeva. Međutim, i na jučerašnjem sastanku moglo se čuti kako, unatoč trendu povećanja broja slučajeva zaraze koronavirusom, područje koje pokriva vrbovečki Dom zdravlja i dalje ima najpovoljniju epidemiološku situaciju u cijeloj Zagrebačkoj županiji. Kako nam je rekao načelnik Stožera CZ Grada Vrbovca Ivica Strnščak, u proteklih 30 dana na području grada zabilježeno je 30 slučajeva, a na području Općine Dubrava 2. Ostale općine nisu imale nove slučajeve zaraze koronavirusom COVID-19.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime