Samo udruženi uzgajivači mogu postići više

0
Komunalac add

U Vrbovcu je već dvadesetak godina sjedište Saveza uzgajivača simentalca Zagrebačke županije i grada Zagreba sa 136 članova, koji je prije tri godine dobio i status proizvođačke organizacije. Time se upravo otvara mogućnost svim uzgajivačima da svom trudu i radu dodaju novu vrijednost, samo je trebaju iskoristiti. Ali, naravno, nije sve na njima, već u tome trebaju pravu potporu i razumijevanje cijelog sustava – svih institucija i nadležnog ministarstva.

O tome, o problemima, ali i mogućnostima i perspektivama za našu prošlonedjeljnu emisiju Za selo govorili su čelnici Saveza – predsjednik Damir Horvatić, tajnik Darko Tarandek, stručni suradnik Nikola Kostiha i stručni tajnik Damir Pejaković.

-Ne trebamo izmišljati „toplu vodu“, već je dovoljno ugledati se u one koji to godinama sjajno rade – AUSTRIJU, Njemačku ili Češku. Dakle, cilj nam treba biti konstantno povećanje kvalitete i konkurentnosti. A, tu ne može puno učiniti pojedinac, već se uključiti cijeli sustav sa svim svojim institucijama. Nažalost, to godinama ne uspijevamo postići. Evo, primjera: najavljena je nova mjera od približno 20 milijuna kuna potpora za rasplodne junice. Uvjereni smo da će 90 posto toga novca završiti u Austriji i Njemačkoj za uvoz junica, a naši uzgajivači istovremeno ne znaju kamo sa svojim materijalom. Cilj  nam je da upravo taj novac ostaje i „vrti“ se u domaćem BDP-u – kaže Damir Pejaković.

Samo je lani preko proizvođačke ove organizacije (Saveza) prodano stoke u vrijednosti blizu 8 milijuna kuna. Nikola Kostiha, stručni suradnik u Savezu za tržište ističe kako je većina prodane stoke tovni materijal  (bikovi i stare krave), dok je promet rasplodnim junicama gotovo zanemariv, čime u organizaciji nisu zadovoljni.

-Interes nam je da naša organizacija, odnosno Savez, postane primjer i ostalim sredinama, pogotovo našim susjednim županijama, jer je to područje sa 70 posto ukupne simentalske populacije – kaže.

Naš vodeći uzgajivač Damir Horvatić iz Stare Kapele predsjednik je županijskog, ali i nacionalnog saveza uzgajivača simentalca. Otkriva nam jednu poražavajuću činjenicu:

-Žalosno je reći da nacionalni savez danas nema nijednog člana, osim možda mene. Dakle, niti svi uzgajivači simentalca u Hrvatskoj nisu članovi svoga Saveza! Pa, kako da se pojavimo u bilo kojoj instituciji i što da kažemo kad nas pitaju: a, koliko imate članova? Ovaj naš županijski savez ima svoje članstvo s plaćenom članarinom, preko svoga saveza vode uzgojni rad i promet stokom. To je lijep primjer koji bi svi ostali naši kolege trebali slijediti. Evo primjera Češke: država rad njihovog nacionalnog saveza godišnje sufinancira s 2-3 milijuna eura. Zato oni mogu raditi tako i to što rade. To sve govori.

Naši se sugovornici slažu u jednom: interes svih uzgajivača morao bi biti članstvo u organizaciji, kako bi ona postala jaka i uvažena kao partner državi i njenim institucijama, a sve kako bi se osigurala što kvalitetnija i konkurentnija proizvodnja mlijeka i mesa u Hrvatskoj. Na članstvu je, pak, da dogovori i odredi u kojem će smjeru i kako djelovati njihov Savez u budućnosti. Ali, članstvo u proizvođačkoj organizaciji nema alternative.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime