“Salers Croatia centar” otvoren u Staroj Kapeli

0
Foto: Dražen Kopač
Komunalac add

Hrvatsko uzgojno udruženje Salers Croatia otvorilo je u Staroj Kapeli „Salers Croatia centar“ – praktikum i ogledan prostor namijenjen stočarima, uzgajivačima goveda pasmine Salers. Ovo govedo, podrijetlom iz Francuske, u Hrvatskoj se počelo uzgajati prije deset godina. Riječ je o mesnoj pasmini, iznimno pogodnoj za uzgoj u sustavu krava-tele.

Dosad od uzgoja ovoga goveda nitko nije odustao, iako je 2010. kada smo ga uz doprinos Vlade RH pokrenuli, bilo onih koji u njega nisu vjerovali – rekao je Mirko Devčić, predsjednik HUU-a Salers Croatia, udruge koja ima status uzgojnog udruženja.

Foto: Dražen Kopač

„Salers Croatia centar“ na raspolaganju je svima koji se bave uzgojem salers goveda, posebno stočarima početnicima u sustavu krava-tele, ali i onima koji su zasad neodlučni oko uzgoja ove pasmine goveda. Hrvatsko uzgojno udruženje Salers Croatia, sa sjedištem u Zagrebačkoj županiji, ima 65 članova iz 17 hrvatskih županija. U prigodi otvorenja „Salers Croatia centra“ podršku im je dala i ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Foto: Dražen Kopač

Ministarstvo poljoprivrede je prepoznalo važnost nedostajućih kapaciteta koji bi trebali nadomjestiti i ispuniti jaz između primarne poljoprivredne proizvodnje, koju treba okrupniti, i onih koji tu primarnu poljoprivrednu proizvodnju pretvaraju u dodanu vrijednost i približavaju je tržištu – rekla je ministrica. Zamjenik župana Damir Tomljenović pozvao je HUU Salers Croatia da u svome radu koristi poticajne mjere Zagrebačke županije. –Izuzetno je važno što se uzgoj goveda ponovno vraća. Očekujem da uskoro porazgovaramo kako Županija dodatno može pripomoći razvoju stočarstva– rekao je Tomljenović.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime